Zapal prsnika - ciprofloxacin

Karolina Matula    07.02.2014, 17:26

Dobry den, Chcem sa informovat ci pocas dojcenia mozem uzivat ATB Ciprofloxacin-Teva 500mg kvoli zapalu prsnika. Ucinna latka je ciprofloxacin. V lieku je vyslovene napisane ze sa nema uzivat pocas dojcenia lebo sa vylucuje do materskeho mlieka a moze ublizit dietatku. Predpisala mi ho moja obvodna ked som jej povedala ze mam zapal prsinka. Dakujem

Milá Karolína,

samozrejme, že môžete dojčiť počas užívania ciprofloxacínu.  Pri užívaní týchto antibiotík nemusíte dojčenie a užívanie antibiotík nijako časovať. Pokračujte v dojčení tak, ako ste boli zvyknutá, a antibiotiká užívajte podľa inštrukcií lekára. V prípade, že je potrebné liečiť zápal prsníka, často sa odporúča užívať ciprofloxacín, pretože je účinný voči baktérii Staphylococcus aureus, ktorá je najčastejším pôvodcom zápalu prsníka. Ohľadne bábätka počas užívania ciprofloxacínu nemusíte mať obavy.

Vašu situáciu by však bolo dobré konzultovať, ideálne v osobnom kontakte, aj s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a to preto, že príznaky, ako bolestivá hrča v prsníku, začervenanie kože na prsníku v tej oblasti, prípadne aj teploty (aj veľmi vysoké), nemusia nevyhnutne znamenať, že ide o zápal prsníka a v takom prípade by bola antibiotická liečba zbytočná (nehovoriac o tom, že aj mnohé prípady skutočných zápalov prsníka sa dokážu vyliečiť bez potreby užívať antibiotiká). U mnohých žien skôr než o zápal prsníka ide o zablokovanie mliekovodu alebo infekcia kandidózou a toto je dôležité odlíšiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení. Čo sa týka všeobecnej liečby prečítajte si tento dokument o riešení zápalu prsníkov či upchatých mliekovodov. Je pravdepodobné, že by vám mohla pomôcť liečba na kandidózu - návod nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Okrem toho je pre vás dôležité vedieť, v situácii, v ktorej sa nachádzate, je okrem vyriešenia bolestivého prsníka potrebné urobiť aj úpravu dojčenia tak, aby sa táto situácia už neopakovala:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zapal prsnika - ciprofloxacin