SK / CZ / UA / RU

Dojčenie a liečba radiojodom

Otázka

Dobrý deň, mám 8mes.chlapčeka a, chcela som sa opýtať, podstúpila som operáciu štitnej žlazy, kôli papilarnemu karcinómu, o mesiac-čiže teraz podstupujem liečbu rádiojódom, po ktorej už nemôžem dojčiť, malého sme naučili na sunar, ale aj po operácii som ešte sem tam dojčila, bolo mi povedané, že kôli ožareniu nemôžem, no mliečko ešte stále mám a je mi to lúto, ako to zvládnuť... neodporučajú ani rok po otehotnieť....

Jana Janková | 28.02.2014, 20:19

Odpoveď

Milá Jana,

liečba rádiojódom je iná ako liečba väčšinou iných liekov a počas nej a určitú dobu po nej nie je možné dojčiť. Ale z vašej otázky nie je zrejmé, či už ste z nemocnice po liečbe doma. Ak už ste doma, tak môžete urobiť nasledovné - odstriekajte si mlieko a dajte si ho skontrolovať. Ak už totiž nemáte štítnu žľazu a ani metastázy, tak sa rádiojód pomerne rýchlo vylučuje z tela a je možné, že po určitej dobe od vášho príchodu domov už je vaše mlieko bezpečné.

Takže, čo môžete urobiť?
1) Odstriekajte si mlieko a dajte si ho otestovať.

2) Odstriekavajte si mlieko a udržiavajte si laktáciu - dajte mlieko zamraziť a dajte si z každej dávky zamraziť aj maličkú vzorku, ktorú môžete dať otestovať - mlieko po určitej dobe prestane byť rádioaktívne a vy ho budete môcť použiť.

3) Keď už otestované odstriekané mlieko prestane byť podľa testov rádioaktívne, tak môžete začať opäť dojčiť. Je možné, že je to už i teraz.

4) Ak má váš chlapček 8 mesiacov a zároveň papá dostatok príkrmov, tak nepotrebuje umelé mlieko. Aby ste ho mohli začať opäť dojčiť, prestaňte používať fľašku, dávajte mu príkrmy v dostatočnom množstve a dostatočne rozmanité, čím pokryjete jeho potreby a môžete vynechať umelé mlieko.

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

5) K dojčeniu je možné sa vrátiť aj v prípade takejto liečby, kde je prerušenie dojčenia potrebné.

Prečítajte si aj túto našu odpoveď (síce ide o iných prípad, ale otázka týkajúca sa toho, ako znovu začať dojčiť, je rovnaká):

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=150

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri