Bolest chrbtice

Iveta    02.03.2014, 17:56

Dobrý večer, mám 3 mesačné bábo ktoré kojím.Mam veľké bolesti v hrudníkovej časti chrbtice, bola som pri lekárovi povedal nič mi nemôže predpísať, lebo kojím.Nechcem prestať kojiť, ale neviem čo si môžem dať. Mala som úraz pred 3 rokmi zlomený hrudníkový 6 stavec.Bolesti sú už také, že nemôžem vziať malého na ruky. ĎAKUJEM

Milá Iveta,

môžete užívať lieky a pritom dojčiť. Pri takejto diagnóze môžete všetky lieky, ktoré by vám potenciálne mohli predpísať, aj v infúzii alebo injekčnou formou. Avšak nie je možné vám odporúčať konkrétne lieky bez presného poznania vášho stavu a bez diagnózy. Dokonca množstvo z týchto liekov má z hľadiska dojčenia vynikajúce vlastnosti - napríklad diklofenak a podobne.

Ako dojčiaca matka máte právo na liečbu popri dojčení, nemusíte prestať dojčiť a v najhoršom prípade môžete uviesť, že chcete lieky užívať na vlastnú zodpovednosť. Je bezpečnejšie dojčiť ako dávať umelé mlieko. Keby ste začali dávať umelé mlieko namiesto dojčenia, tak potenciálne riziká, ktorá z používania umelého mlieka plynú, sú závažné. Pre vaše zdravie (pretože dojčenie je dôležité aj pre zdravie matiek) ako aj pre zdravie vášho bábätka je dôležité, aby ste v dojčení pokračovali počas toho, ako spomínané lieky užívate. Bez dojčenia bude bábätku okrem iného chýbať celý rad imunitných faktorov, mnoho látok podporujúcich vyzrievanie tráviaceho systému, mozgu a podobne - ide o doslova stovky látok, ktoré hrajú dôležitú úlohu pre zdravie vášho bábätka. Nehovoriac o tom, že dojčenie viac ako len materské mlieko.

Ak by vám konkrétny liek predpísali a chceli by ste si overiť, že je jeho užívanie skutočne možné pri dojčení, môžete nám znovu napísať, ideálne na dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest chrbtice