SK / CZ / UA / RU

Ako argumentovat lekarovi uzivanie antibiotik

Otázka

Dobry den. Mam 4,5 mesacneho syna, ktoreho vylucne dojcim. Pred tyzdnom sa nakazil od starsej sestry opakovane moraxellou, skoncili sme s vysokymi teplotami, zabalmi, hnisavymi uskami (hnis z nich vytiekol) a uzivanim antibiotik Augmentin Duo. Nakoniec som sa nakazila aj ja, nic vazne, teploty nemam, len hlieny, trochu kasel a rano bolest hrdla. Uzivam teraz Pinosol a na hrdlo Septisan pastilky, Hedelix na kasel. Detska lekarka mi vsak odporucila zajst k lekarovi, aby mi spravil vytery. Takto som odstavila aj svoje druhe dieta, kedy mi lekarka predpisala antibiotika, ktore som nemala pre istotu uzivat pri dojceni. Prosim Vas o radu, ako pred lekarom argumentovat, ze antibiotika pravdepodobne uzivat budem moct (ak by boli nutne). Viem, ze nemaju radi vety typu "citala som na internete" a takisto predsalen je to lekar a ja uplny laik. Alebo uzivat lieky na vlastnu zodpovednost, ako ste radili uz skor? Odvolat sa na Vas? Dojciace zeny maju na vyber - bud prestanu dojcit a dostanu liek, v opacnom pripade ho nepredpisu a zeny castokrat trpia. Nemienim odstavit syna. Dakujem za odpoved, vzdy ste mi velmi pomohli.

Iva | 11.03.2014, 17:45

Odpoveď

Milá Iva,

vo vašej situácii je najlepším argumentom pravdepodobne skutočnosť, že pri rovnakej chorobe vášmu synčekovi tiež nasadili antibiotiká - pravdepodobne rovnaké alebo podobné ako tie, ktoré navrhnú vám.

Ak sa chcete na niečo odvolať, môžete sa odvolať na skutočnosť, že pokračovať v dojčení popri užívaní antibiotík je bezpečnejšie ako prestať dojčiť. Najčastejší argument v týchto situáciách býva, že antibiotiká menia črevnú flóru. Ale použitie umelého mlieka úplne mení črevnú flóru.

Ďalší argument je, že ak prestane dojčiť v čase, keď je synček v rekonvalescencii po chorobe a vy ste chorá, tak stratí ochranu dojčením, prestane dostávať protilátky, imunitné látky a faktory práve v čase, keď ich nesmierne potrebuje.

Môžete sa odvolať na rozličné inštitúcie či databázy liekov, ako napríklad Americkú akadémiu pediatrov či knihu Thomasa Halea, kde sú lieky z hľadiska dojčenia vyhodnocované a sú poskytované informácie o ich užívaní počas dojčenia.

Okrem toho si pozrite materiál: http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/uzivanie-liekov-pocas-dojcenia/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri