SK / CZ / UA / RU

Dojcene dieta ma vysoku vahu?

Otázka

Dobry den, moj syncek bude mat 28.3.2014 styri mesiace, je plne dojceny. Detskej lekarske sa zda, ze vela a rychlo pribera. Narodil sa s vahou 3100 g a dlzkou 48 cm. Ked sme boli v poradni 27.1.2014 vazil 6460 g a meral 60 cm, 3.3. vazil 8460 g a mal 65 cm. Pani lekarka nam vzhladom na syncekovu vahu (lebo co k nej chodia ine deticky, su starsie a vazia tolko, co on), ako aj na to, ze pribral za ten cas 2kg odporucila podavat po lyzickach vodu, ci nie je len smadny a preto si pyta papat; taktiez hovorila, aby som sa pokusila dojcit ho asi po troch hodinach. Syncek zvykne papat v noci kazde dve hodiny, no len asi 5-10 min. potom zaspinka, cez den mu davam papat podla potreby co je zhruba kazde dve hodiny, niekedy kazdu hodinu, no malokedy papa viac ako 10 min. Ked som ho vazila 21.3. mal 9560 g. Vodu som mu skusila dat dva krat, zvladol styri lyzicky a plakal dalej az pokym som ho neprilozila. Nezda sa mi, ze by jej mal z mliecka malo, mava pekne pocikanu plienku. Tri hodiny nepapat mi rozhodne nevydrzi a neviem ho nechat hladneho plakat. Neviem ci by som robila chybu v tom, ze nespravne striedam prsniky. Ked sa napapa a po case pyta opat, dam tu zasa ten isty, lebo v nom este je mliecko. Zeby bol smadny a ja mu teda davam zadne a nie predne mliecko od smadu? Podla coho a ako casto mam striedat prsniky? Taktiez zacal mavat problemy s bruskom od dva a pol mesiaca, dovtedy bolo vsetko v poriadku. Teraz sa budi vzdy okolo stvrtej hodiny rano a cvicim s nim, mastim mu brusko, aby sa vyprdkal, prip. vykakal. Na to mi pani lekarka povedala, ze ti co zvyknu mat problemy so zlcnikom, tak ich maju nad ranom (na ziadne vysetrenie nas neposlala), ale moze to byt vraj z toho, ze ked tolko papa, tak brusko nestiha travit a ma nasledne bolesti. No len nad ranom a v priblizne rovnaky cas? Dakujem za vas cas a odpoved.

Martina | 25.03.2014, 13:24

Odpoveď

Milá Martina,

ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení a takisto nemusíte dojčiť z jedného prsníka opakovane. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). 

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. A samozrejme, voda nenahradí všetky ostatné aspekty, ktoré dieťa získava pri dojčení, pretože dojčenie je omnoho viac než len príjem mlieka. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. 

Čo sa týka striedania prsníkov - pre dojčenie neplatia žiadne pravidlá. Nie je pravidlo, že každé dieťa musí vždy piť z oboch prsníkov, rovnako ako nie je pravidlo, že dieťa má piť len z jedného prsníka. Pravidlá a dojčenie nejdú dosť dobre dohromady. Podstatné je to, ako vyzerá pitie na prsníku. Ak dieťa dobre pije na prsníku, tak nie je podstatné, či pije z jedného prsníka, z dvoch alebo sa prsníky striedajú veľakrát. Je dobré pri dojčení neponúkať opakovane niektorý prsník ako prvý alebo dojčiť opakovane za sebou z jedného prsníka. Ak niektoré matky dojčia niekoľko dojčení z jedného prsníka a až potom ponúknu dieťaťu druhý prsník, mnohé deti sa začnú následne na prsníku správať nespokojne, odťahovať sa, naťahovať bradavku a prípadne úplne odmietať dojčenie, pretože nie sú spokojné s tokom mlieka, ktorý poklesol kvôli zníženiu tvorby mlieka.

Dojčenie na požiadanie je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dieťaťa sú regulérne potreby, ktoré dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Riešením rýchleho priberania bábätka nemá byť používanie cumlíka, ktorý sa často v takejto situácii odporúča. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša viaceré riziká, vrátane rizika predčasného odstavenia.

Ďalšia oblasť, v ktorej mamičky takýchto detí zažívajú stres, je, keď bábätko dosiahne 4 mesiace a začnú dostávať nesprávne informácie o tom, že takto veľké dieťatko musí už začať s príkrmami, lebo materské mlieko nebude postačovať pre jeho výživu, keď je také veľké. Príkrmy je aj pri „veľkom“ bábätku možné zavádzať okolo 6. mesiaca, nie skôr, ale až keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať, schopnosť sedieť s oporou a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Ani v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri