SK / CZ / UA / RU

Chudokrvnosť

Otázka

Dobrý deň,chcem poprosiť o radu.Môj 13mesačný synček nechce takmer vôbec tuhú stravu-/je ochotný zjesť pečivo a niekedy troška ovocia a domáce kaše/na poslednej poradn.mi pediatrička povedala, že ak bude táto situácia pokračovať treba malému odobrať krv -či nieje chudokrvný.Zabudla som napísať źe malého dojčim na požiadanie v 12mes. vážil 11kg a je veľmi aktívny.Teraz sme sa však presťahovali a bola som sa informovať ,či nás zoberie tunajšia pediatrička a odrazu som jej spomenula, že asi bude treba malému odobrať krv-ale jej sa to nepáčilo-nepovažuje to za potrebné- vraj je to zbytočná bolesť pre dieťa/tak neviem či mám trvať na tom odbere-alebo nie /akúrat- keď som sa minule snažila malému niečo uvariť u mojej mami -mala zapnutý tv a tam rozprávali o chudokrvnosti a spomenuli-že u deti sa prejavuje svetlou farbou pier a šedou farbou oči-a naš synček ma očka do šeda-ja už som to dávnejšie ukázala lekárke-bála som sa -či sa nejedná o očnú chorobu a ona mi povedal ,že takáto farba je v poriadku.../ja neviem ,čo mám urobiť..ak je to možné tak prosim radu spozdravom hela môj email ...

Hela | 06.04.2014, 10:24

Odpoveď

Milá Hela,

Posúdenie potrebnosti vyšetrenia hladín železa u vášho dieťatka spadá do kompetencie pediatra. Avšak čisto pre to, že dieťa papá tak, ako ste popísali, nie je dôvod obávať sa, že je anemické. To, ako váš synček papá príkrmy, môže byť v tomto veku úplne normálne. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá príkrmov, je rozličný pre rozličné deti. Hlavná otázka je, či vaše dieťatko prospieva. Pretože väčšina detí, ktoré sú v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov dobre dojčené a zároveň jedia trošku príkrmov, prospieva dobre a postupne sa neskôr rozpapajú viac. Nie je vhodné ich do jedla nútiť ani sa nemusíte trápiť. Prečítajte si viac o zavádzaní príkrmov tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

To znamená, že nie je pravda, že to, že by dieťa jedlo menšie množstvá príkrmov, znamená, že je anemické. Železo môže mať vaše dieťatko znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí – to znamená, takýto stav v nijakom prípade nesúvisí s faktom, že je dieťa dojčené, príčiny môžu byť rôzne. Dojčenie sa často obviňuje za všeličo možné bez ohľadu na to, aká je skutočnosť. Obmedzenie dojčenia nie je dobrá stratégia, pretože to, že dojčenie obmedzíte, nezaručuje, že vaše dieťa začne viac jesť, môže sa navyše stať pravý opak a môžete prísť ešte aj ten jedinečným zdroj železa, ktoré sa vynikajúce vstrebáva - železa v materskom mlieku. Ak by dieťa skutočne bolo anemické, riešením môže byť (podľa situácie) buď podávanie potravín bohatých na železo alebo železa vo forme kvapiek a podobne. Pokračovanie v dojčení je práve naopak v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Efekt dojčenia je teda v tomto smere pozitívny.

Vzhľadom na to, že emailová adresa, ktorú ste uviedli v otázke, nie je funkčná, uvádzame našu odpoveď priamo v poradni, dúfame, že si ju tu nájdete.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri