SK / CZ / UA / RU

Kojenie

Otázka

mám 2 mesiace po pôrode a kojíme bez problémov. chcem sa spýtať čo mám robiť, ak mi ešte stále sem tam (hlavne keď malý dlhšie spí alebo dlhšie nepapá) mi vyteká mlieko a neustále nosím tampóny do podprsenky. ako tomu zabrániť? hlavne teraz keď je teplo mi tie tampóny vadia. mám odsávať mlieko? nemám žiadne bolesti, ani iné problémy. len to, že to sem tam vytečie

Viky B. | 24.05.2014, 09:34

Odpoveď

Milá Viki,

je zrejmé, že vytekanie mlieka môže byť nepríjemné, ale toto sa postupne zmení samo od seba. Niekedy môže pomôcť nasledovné: Ak pocítite, že mlieko vyteká, skúste dlaňou zatlačiť na bradavku smerom k hrudnému košu a držať zatlačené. Vďaka tomu sa vytekanie niekedy zastaví.

Odsávať mlieko nie je v týchto situáciách riešením.  Odsávajte či skôr odstriekavajte jedine v prípade, že je naliatie príliš silné a skutočne pociťujete ako nevyhnutné odstriekanie malého množstva mlieka, do úľavy. Prečo odsávanie alebo odstrekovanie mlieka pri vysokej tvorbe mlieka pravdepodobne nie je správnym riešením:
1) ak budete odstriekavať mlieko, môže sa tvorba mlieka v dôsledku odstriekavania ďalej zvyšovať a celý problém sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť
2) po odstriekaní mlieka môže byť tok mlieka pre dieťatko paradoxne príliš pomalý (v porovnaní s tokom mlieka, ktorý zažilo predtým - bez ohľadu na to, že mu tiež nemusel vyhovovať) a dieťa sa môže odťahovať a byť nespokojné aj z toho dôvodu, že nebude spokojné s pomalým tokom mlieka
Ak by ste to z hľadiska vytekania mlieka potrebovali, môžete použiť "zberače mlieka" (pozor nie klobúčiky!), do ktorých sa dá mlieko zachytávať. Toto by vám mohlo trochu pomôcť, ale táto situácia sa bude postupne zlepšovať a nie je potrebné s tým robiť nič viac než nájsť praktický spôsob, ako to ešte nejakú dobu vydržať.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri