SK / CZ / UA / RU

Dehydratacia a krystaliky soli v moci

Otázka

dobry den, moj maly ma 18 mesiacov a stale sme prevazne dojceni, stravu ako taku skor odmieta ako prijima, netrapim sa prikrmami, ponukam mu stravu, ktoru varim nam vsetkym s prihliadnutim na sol a korenie, obcas si da, ale su to naozaj len 5 - 10 lyziciek. Bola som kludna do casu, ked po 15-tom mesiaci ho zaockovali a do 10 dni dostal vysoke horucky, len spal a dojcil sa. Postupovali sme podla telefonickych rad pediatra, ale na druhy den zacal piskat kalny moc. Po spani ho bolo viac, cez den len par kvapiek. Isli sme s nim k pediatrovi a ten konstatoval dehydrataciu, cize zvysit prijem tekutin (vodu, nie dzusy, caje). V moci bola vysoka koncentracia krystalikov soli, co znemoznilo jeho rozbor. Vikend sme prezili v horuckach, dojceni, prijme tekutin a to niekedy nasilu, situacia sa zlepsila a v pondelok bol moc vporiadku. Bohuzial sa nam to stalo i neskor, zhodou okolnosti isli nam aj horne ocne zubky. Po dni plnom dojcenia a vydatneho pospavania sa to upravilo, ale znepokojuje ma to, lebo som mala pocit, ze ak je dojceni, nehrozi dehydratacia. Podotykam, ze dojcime sa dost pravidelne a casto, aj v noci, mlieka mam dost, maly ma 12,8 kg. Co moze sposobovat vysoku koncentraciu soli v moci pri plne dojcenom dietatku, moze byt fakt tak velke babo dehydrovane ak sa len dojci... dakujem Dana

Dana | 10.06.2014, 10:12

Odpoveď

Milá Dana,

nie je jendoduché spätne povedať, čo sa dialo, ale zachovanie hydratácie pri dojčenom dieťati závisí od toho, ako sa dojčí - za týchto okolností teda, či pije dostatočné množstvá materského mlieka. Ak pije dostatočné množstvá materského mlieka, tak dieťa nebude dehydratované. 

Má to ale jeden háčik: A síce, že dieťa sa musí skutočne dobre dojčiť a skutočne piť materské mlieko. Môže sa totiž dosť dobre stať, že napríklad staršie dieťa v tejto situácii, síce je prisaté a má prsník v puse, ale reálne pije len malé množstvá mlieka alebo takmer žiadne. Ak tomu navyše veľa spí, je možné, že sa stane, že nevypije dosť materského mlieka alebo takmer nič. Ak píšete, že skoro necikal, tak je isté, že nepil materské mlieko. Nie je možné, aby dostatočne pil materské mlieko a pritom necikal.

Ak je dieťatko choré, je dobré odsledovať pitie materského mlieka tak, aby sa zabezpečila dostatočná hydratácia a prípadne tvorbu mlieka zvýšiť. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri