Prečo dieťa zaspáva pri dojčení? Prečo ho bolí bruško po dojčení?

Martina G.    10.01.2012, 12:16

Dobrý deň, ja by som potrebovala radu ohľadne dojčenia. Moja dcérka má tri týždne a máme problém s dojčením. Pri dojčení mi vždy zaspí. Neviem, ako dlho ju mám preto kojiť. Striedam prsníky, lebo pri prekladaní sa trošku preberie, ale na druhom aj tak za chvíľu zaspí. Na začiatku saje dobre, ale potom veľmi pomaly s dlhými prestávkami. Cucne si tak 3-4 krát a potom dlhá pauza než začne zase papať. Snažím sa ju dobre priložiť na prsník, s prisatím problém nemá, bradavky mám síce malé, ale nemám ich doráňané, sú zdravé a podľa rôznych obrázkov ako správne priložiť dieťa si myslím, že ju prikladám správne. Kojím v polohe kolíska alebo v ľahu. Dokrmujem, lebo som rodila cisárskym a mliečko sa mi rozbehlo neskoršie, tak v nemocnici som dieťa dokrmovala fľašou a keď sme prišli domov stratila dosť na váhe (pôrodná váha 3250g a pri prepustení z nemocnice 2880g), tak ju musím dokrmovať a aj doma dokrmujem fľašou. Fľašu jej ale dám až po dojčení a to väčšinou iba v noci. Snažím sa dojčiť 30-40 minút, vôbec netuším, či sa dosť napapla. Keď mi ale zaspí, tak spinká niekedy aj 2-3 hodinky, tak to je asi znak toho, že je najedená dobre. Ďalší problém máme po kojení , bolí ju bruško. Dám ju odgrgnúť, to je v poriadku, väčšinou úspešne ale nikdy si neodgrcne, vždy ide iba vzduch. Potom keď ju položím do perinky, začne strašene plakať a kopať nožičkami tak predpokladám, že ju bolí bruško. Trvá to niekedy aj hodinu, než ju to prejde, to ju musíme stále nosiť na rukách a kolísať, vtedy je kľudnejšia. Vetry jej odchádzajú, s tým problém nemá a tiež kaká. Stravujem sa diétne, aby som jej náhodou neublížila stravou. Je mi to strašne ľúto keď malinká plače a ja jej neviem pomôcť.

Milá Martina,

vaša otázka a situácia je natoľko komplexná, že si istotne vyžaduje osobnú návštevu poradkyne pri dojčení. Odporúčame vám, aby ste to urobili čo najskôr.

V našej poradni vám môžete dať pár tipov, ale je pravdepodobné, že bez priamej ukážky budú kroky, ktoré potrebujete urobiť, omnoho ťažšie realizovateľné.

Vaša otázka je takmer identická ako táto predchádzajúca otázka, prečítajte si našu odpoveď, väčšina z toho platí aj vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=231

Kroky, ktoré potrebujete urobiť sú:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách sa tiež naučíte poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko, pretože časový údaj o pití (30 - 40 minút) nepotvrdzuje to, koľko bábätko vypije. Spánok malých bábätiek tiež nie je pre výdatnosť pitia smerodajný.

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

V polohe kolíska alebo v ľahu nemusí byť jednoduché zabezpečiť toho, aby bábätko bolo skutočne správne, asymetricky prisaté. S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, prípadne skúste podľa obrázkov použiť priečnu polohu. V každom prípade, výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka.

2) Okrem toho je dôležité zvýšiť tvorbu mlieka. Začnite užívať senovku grécku a benedikt lekársky plus iné podporné prostriedky tak, ako je to v tomto návode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Taktiež je dôležité, aby ste sa vyhli fľaši podľa tohto návodu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Dokrmovanie bábätka na prsníka má mnoho výhod: Bábätko totiž saje z prsníka (a nie napríklad z fľaše), zároveň získava aj mlieko z prsníka a stimuluje tým tvorbu mlieka a hlavne dojčenie je viac než len pitie mlieka.

4) Okrem toho vám pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. Toto je pre prípravu na prisatie veľmi dôležité.

K vašej otázke: Bábätko zaspáva pri dojčení preto, lebo sa tok mlieka spomalí, bábätká reagujú na tok mlieka. Znamená to, že potrebujete bábätku pomôcť, aby získalo lepší tok mlieka a návod na to sú jednotlivé uvedené body, prípadne aj používanie laktačnej pomôcky. Akonáhle bábätko dostane tok mlieka, nebude na prsníku zaspávať.

Z toho, čo popisujete, je pravdepodobné, že po dojčení nejde o bolesť bruška, ale o potrebu byť nosené, zaspať. Bábätko potrebuje byť s vami v kontakte, nie je prekvapivé, že plače, keď ho položíte a dáte do zavinovačky. Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas vo vašom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zapávaní. Z praktického hľadiska vám túto potrebu môže pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka - pozrite si napríklad tieto videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/

Nie je príliš pravdepodobné, že by ste bábätku "ublížili stravou". Skôr naopak. Až na výnimky strava matky neovplyvňuje správanie a plač bábätka, hoci niekedy niektoré matky skutočne zistia, že niektorá potravina spôsobuje bábätku problémy. Mohli by ste preto zvážiť, že by ste do svojej stravy opäť zaradili všetky potraviny, ktoré ste jedli v tehotenstve a ktoré bežne na váš jedálniček patria, pretože sa pravdepodobne obmedzujete zbytočne. Je dôležité, aby ste sa začali stravovať normálne a bez obmedzení. Vynechajte naozaj len tie potraviny, o ktorých sa opakovane presvedčíte, že dcérke robia problémy. 

K tejto otázke pri prečítajte aj našu predchádzajúcu odpoveď tom, čo môžete urobiť, aby bábätko menej plakalo:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=165



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prečo dieťa zaspáva pri dojčení? Prečo ho bolí bruško po dojčení?