SK / CZ / UA / RU

Dojcenie po potrate a opatovny pokus o babatko

Otázka

Mam 16-mesacneho syna, ktory miluje dojcenie, dojci sa 1-2x ak aj v noci. Chceli by sme pre neho surodenca avsak pred par tyzdnami som zial potratila. Prve tehotenstvo bolo bez problemov a preto ma trapi dovod potratu. Nerada by som to zazila znova. Je mozne, ze dojcenie syna mohlo negativne ovplivnit tehotenstvo? Lekar sa vyjadril dost rezervovane, je zastancom dojcenia pocas tehotenstva. Viem vsak, ze najma nocne dojcenie ovplivnuje hladinu hormonov tvoriacich sa pocas dojcenia. Zaujimal by ma vas nazor a skusenoti. Dakujem

Elena | 04.07.2014, 18:31

Odpoveď

Milá Elena,

je nám veľmi ľúto, že ste stratili bábätko. Prijmite našu úprimnú sústrasť.

Je úplne pochopiteľné, že vás trápi dôvod potratu. Vo väčšine prípadov však dôvod nie je známy, nech by mamičkám akokoľvek poznanie dôvodu pomohlo vyrovnať sa so stratou. Je to často jedna z nevysvetliteľných vecí. A navyše sa deje pomerne často - 15 - 25 % tehotenstiev sa skončí spontánnym potratom. Nie je pravdepodobné, že dojčenie bolo príčinou, pretože medzi skupinami žien, ktoré dojčili, a tými, ktoré nedojčili, nie je rozdiel v percente spontánnych potratov. Navyše tvorba mlieka po otehotnení významne klesne, takže samotná tvorba mlieka nie je príčinou potratu. Okrem toho, hladina prolaktínu je v tehotenstve, aj bez ohľadu na dojčenie, vysoká. Takže v tom zmysle je pomerne jedno, či v noci dojčíte alebo nie.

Ak budete túžiť po druhom bábätku a budete sa naň cítiť pripravená, tak dojčenie nie je dôvod na to, aby s otehotnením váhali.

Sú niektoré príčiny potratov, ktoré sa dajú odsledovať ešte pred otehotnením, a existujú organizácie, ktoré sa týmto zaoberajú na základe sledovania priebehu menštruačného cyklu: www.plodar.sk

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri