SK / CZ / UA / RU

Dojčenie počas tehotenstva

Otázka

Dobrý deň. Nedávno ubehli dva roky od pôrodu našej dcérky, ktorú som ešte v pondelok dojčila. Od pondelka popoludnia som v nemocnici (som tehotná 6 týždňov a našli mi hematóm), teda už týždeň absolútne nedojčím. Včera som zistila, že na miesto mliečka mám už len niečo ako kolostrum. Moja otázka je teda komplikovaná - ak prídem domov (pravdepodobne zajtra) a pokusím sa dojčiť, môžeme to ešte rozbehnúť a vytvorí sa mliečko? A vôbec, odporúčili by ste mi ešte dojčiť aj napriek tomu, že pri plode je ešte hematóm? Gynekológovia to neodporúčajú,ako vždy... Ale mňa predsa len zaujíma Váš názor, či to má vplyv na vývoj plodu, maternice a nejak aj na ten hematóm. V prípade, že dojčenie neprekáža a bude to s mliečkom ťažšie, iste zavoláme pani l.poradkyňu k nám. Rada by som dojčila dcérku aj počas tehotenstva (vraj si v noci vždy pýta cicik, aj keď nie som doma) a neskôr aj druhé dieťatko. Ďakujem Vám za odpoveď. S pozdravom Lea.

Lea | 17.08.2014, 21:03

Odpoveď

Milá Lea,

ak máte chuť, po príchode z nemocnice môžete pokračovať v dojčení tak ako doposiaľ. Hematóm nie je spôsobovaný dojčením.

Každej žene sa počas tehotenstva materské mlieko mení z hľadiska zloženia na mlieko, aké mávajú matky v tehotenstve a po pôrode (a netreba zabúdať, že zloženie materského mlieka sa mení počas celej doby dojčenia), toto je úplne normálne a k tejto zmene, ktorú ste pozorovali, by došlo, aj keby ste pokračovali v dojčení bez prestávky. Je možné, že tvorba mlieka poklesla, ale aj toto je jav, ku ktorému by prirodzene v tehotenstve došlo, pretože tvorba mlieka klesá vplyvom tehotenských hormónov.

Pre vašu dcérku je pokračovanie v dojčení stále veľmi dôležité. Aj teraz bude získavať množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré podporujú jej imunitu a zdravie, materské mlieko dopĺňa jej výživu vo všetkých smeroch, ale hlavne dojčenie jej poskytuje upokojenie, istotu, že je ešte stále milovaná, že má ešte stále svoje miesto u matky. Takto má šancu pri dojčení počas tehotenstva a po pôrode jedinečnú šancu druhýkrát vo svojom živote získať obrovské množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a ktoré už pravdepodobne nikdy inokedy v živote už nebude mať možnosť získať.

Je možné, že dcérka bude potrebovať nejaký čas po vašom návrate z nemocnice, aby sa k dojčeniu vrátila, hoci je rovnako dobre možné, že sa bude chcieť dojčiť hneď ako vás uvidí a zvíta sa s vami. Neriešte množstvo mlieka a jeho zloženie, vaša dcérka sa bude chcieť dojčiť pre dojčenie ako také a to je omnoho viac než len materské mlieko. V tomto čase nie je možné zvýšiť tvorbu mlieka kvôli účinku tehotenských hormónov, ale deti v tomto veku sa už dojčia bez ohľadu na množstvo mlieka. S poradkyňou pri dojčení sa môžete skontaktovať, aby ste získali psychickú podporu a praktické rady ako pokračovať ďalej. Užitočné informácie nájdete aj v tejto stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

a tiež v týchto článkoch:

Skúsenosti mamičiek s tandemovým dojčením

Tandemové dojčenie alebo ako to vidím presne po troch rokoch (a dvoch deťoch)

Dojčenie bábätka a staršieho dieťatka zároveň (tandemové dojčenie)

Dojčila som počas tehotenstva

Keď dieťatko zvracia 2 – význam tandemového dojčenia

2,5 roka tandemového dojčenia

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri