Atopický ekzém u bábatka
Otázka
Dobrý deň, u môjho synčeka sa od 3. mesiaca objavil atopický ekzém. Najprv sme to pripisovali náhode, no teraz som uz druhý týždeň na diéte (s vylúčením alergizujúcich potravín) a synčekovi sa pokožka pekne čistí. Usudzujem teda, že mu nevyhovovalo niečo z mojej stravy. Bol čisto kojený, pred pár dňami sme zaali podávať aj ryžovú kašu (na odporučenie pediatričky). Má 5 mesiacov. Plánujem naspäť do stravy zaradiť ostatné potraviny. Chccem tak robiť postupne, aby som videla reakciu u synčeka. Ako dlho môžem danú potravinu konzumovať, aby som videla, že je neškodná? Ako rýchlo sa prejaví v materskom mlieku a ako dlho tam "ostane"? Moja ďalsia otázka smeruje k vhodnosti dlhodobého dojčenia. Existujú nejaké štúdie, ktoré by popisovali benefit pre matku a aj pre dieťa? Ja by som veľmi rada dlhodobo kojila, no môj manžel si myslí, že to nie je potrebné, preto chcem mať poruke argumenty :) Ďakujem pekne a prajem pekný deň, Adela
Odpoveď
Milá Adela,
vzhľadom na možný priebeh atopického ekzému nie je úplne jednoduché povedať, ako dlho nejakú potravinu sledovať. Zaradiť naspäť potraviny do stravy je dobrý nápad - už aj vzhľadom na to, že začínate synčeka prikrmovať. Nepíšete, aký počet potravín ste vynechali. Pretože, ak by ste chceli byť mimoriadne dôsledná, tak by ste na odsledovanie situácie potrebovali dlhý čas. Aby to teda bolo aj prakticky uskutočniteľné, dajte si medzi jednotlivými potravinami odstup 3 dni a uvidíte, ako to bude vyzerať po prvých pár potravinách.
Na vašu otázku o tom, "ako rýchlo sa nejaká potravina objaví v materskom mlieku" a "ako dlho tam zostane", nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade, nejde o potravinu ako celok. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže v materskom mlieku sa môže objaviť len to, čo je v krvi. A zložka, ktorá niekedy môže spôsobiť nejakú reakciu je cudzorodá bielkovina - často napríklad bielkovina kravského mlieka. A to "ako rýchlo" sa objaví, závisí od množstva faktorov a tiež nie je možné povedať, "ako dlho tam zostane". Je to individuálne, závisí to od konkrétnej potraviny a ak vám niekto povie konkrétne číslo, tak je to len hádanie. Čo teda treba urobiť z praktického hľadiska? Skúste niečo zjesť, čo ste vylúčili, počkajte 3 dni, sledujte, či sa na synčekovi niečo nezmení, a potom skúste ďalšiu potravinu.
Čo sa týka dlhodobého dojčenia:
Samozrejme, že existujú štúdie, ktoré ukazujú, že dlhodobé dojčenie je mimoriadne dôležité pre vývoj imunitného systému, pomoc pri chorobách bábätka, podporuje zdravie matky i dieťatka, podporuje jeho správnych psychický vývoj, pomáha rastu mozgu, podporuje dobré správanie, školskú úspešnosť, zvyšuje inteligenciu, chráni matku pred celým radom ochorení. Navyše poskytuje dieťaťu jedinečnú výživu plnú živých buniek, imunitných látok a faktorov, ktorú už nikdy inokedy v živote nebude môcť získať. Pozrite si napríklad týchto pár vedeckých faktov o dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/fakty/
Prečítajte si tieto články o dlhodobom dojčení:
- Ako pokračovať v dojčení po 6. mesiaci
- Dlhodobé dojčenie sa stále u nás nepovažuje za normálne
- Ako dlho má byť dieťa dojčené?
- Ako dlho dojčiť?
- a tiež tento príbeh o dlhodobom dojčení a prirodzenom odstavení
A pozrite si tiež tieto naše odpovede o dlhodobom dojčení:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=329
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu