SK / CZ / UA / RU

Atopický ekzém u bábatka

Otázka

Dobrý deň, u môjho synčeka sa od 3. mesiaca objavil atopický ekzém. Najprv sme to pripisovali náhode, no teraz som uz druhý týždeň na diéte (s vylúčením alergizujúcich potravín) a synčekovi sa pokožka pekne čistí. Usudzujem teda, že mu nevyhovovalo niečo z mojej stravy. Bol čisto kojený, pred pár dňami sme zaali podávať aj ryžovú kašu (na odporučenie pediatričky). Má 5 mesiacov. Plánujem naspäť do stravy zaradiť ostatné potraviny. Chccem tak robiť postupne, aby som videla reakciu u synčeka. Ako dlho môžem danú potravinu konzumovať, aby som videla, že je neškodná? Ako rýchlo sa prejaví v materskom mlieku a ako dlho tam "ostane"? Moja ďalsia otázka smeruje k vhodnosti dlhodobého dojčenia. Existujú nejaké štúdie, ktoré by popisovali benefit pre matku a aj pre dieťa? Ja by som veľmi rada dlhodobo kojila, no môj manžel si myslí, že to nie je potrebné, preto chcem mať poruke argumenty :) Ďakujem pekne a prajem pekný deň, Adela

Adela | 02.09.2014, 16:27

Odpoveď

Milá Adela,

vzhľadom na možný priebeh atopického ekzému nie je úplne jednoduché povedať, ako dlho nejakú potravinu sledovať. Zaradiť naspäť potraviny do stravy je dobrý nápad - už aj vzhľadom na to, že začínate synčeka prikrmovať. Nepíšete, aký počet potravín ste vynechali. Pretože, ak by ste chceli byť mimoriadne dôsledná, tak by ste na odsledovanie situácie potrebovali dlhý čas. Aby to teda bolo aj prakticky uskutočniteľné, dajte si medzi jednotlivými potravinami odstup 3 dni a uvidíte, ako to bude vyzerať po prvých pár potravinách.

Na vašu otázku o tom, "ako rýchlo sa nejaká potravina objaví v materskom mlieku" a "ako dlho tam zostane", nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade, nejde o potravinu ako celok. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže v materskom mlieku sa môže objaviť len to, čo je v krvi. A zložka, ktorá niekedy môže spôsobiť nejakú reakciu je cudzorodá bielkovina - často napríklad bielkovina kravského mlieka. A to "ako rýchlo" sa objaví, závisí od množstva faktorov a tiež nie je možné povedať, "ako dlho tam zostane". Je to individuálne, závisí to od konkrétnej potraviny a ak vám niekto povie konkrétne číslo, tak je to len hádanie. Čo teda treba urobiť z praktického hľadiska? Skúste niečo zjesť, čo ste vylúčili, počkajte 3 dni, sledujte, či sa na synčekovi niečo nezmení, a potom skúste ďalšiu potravinu.

Čo sa týka dlhodobého dojčenia: 

Samozrejme, že existujú štúdie, ktoré ukazujú, že dlhodobé dojčenie je mimoriadne dôležité pre vývoj imunitného systému, pomoc pri chorobách bábätka, podporuje zdravie matky i dieťatka, podporuje jeho správnych psychický vývoj, pomáha rastu mozgu, podporuje dobré správanie, školskú úspešnosť, zvyšuje inteligenciu, chráni matku pred celým radom ochorení. Navyše poskytuje dieťaťu jedinečnú výživu plnú živých buniek, imunitných látok a faktorov, ktorú už nikdy inokedy v živote nebude môcť získať. Pozrite si napríklad týchto pár vedeckých faktov o dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/fakty/

Prečítajte si tieto články o dlhodobom dojčení:

1. Ako pokračovať v dojčení po 6. mesiaci
  2. Dlhodobé dojčenie sa stále u nás nepovažuje za normálne
  3. Ako dlho má byť dieťa dojčené?
  4. Ako dlho dojčiť?
  5. a tiež tento príbeh o dlhodobom dojčení a prirodzenom odstavení

A pozrite si tiež tieto naše odpovede o dlhodobom dojčení:
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=329

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=319

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri