Canesten a dojčenie

Katarína    13.09.2014, 10:13

Dobrý deň, často trpím vaginálnou mykózou. Bolo mi povedané, že je to normálne lebo počas dojčenia je iné pH vplyvom hormónov.Chcem sa opýtať či môžem použiť voľno predajné lieky ako je Canesten. Pred otehotnením som s takýmto niečim nikdy nemala problém dosť ma to obmedzuje. Dcéra má čochvíľa 11 mesiacov. Ďakujem za odpoveď.

Milá Katarína,

opakované vaginálne mykózy nie sú stav, ktorý je typický pre dojčiace ženy, nie je pravda, že toto je normálne počas dojčenia.

Dojčenie je normálny stav, pH pošvy počas dojčenia je také, aké má počas dojčenia byť. Vašu situáciu s vaginálnymi mykózami je možné riešiť aj popri zachovaní dojčenia. Ako dojčiaca matka si nemusíte vybrať medzi svojím zdravím a dojčením. Je možné pokračovať v dojčení a zároveň sa liečiť.

Pri používaní týchto liekov, ako napríklad Canesten, je to bezpečné, dokonca aj keby ste antimykotiká užívali ako tabletky - napríklad flukonazol - nielen ako čípky, krémy a iné lokálne pôsobiace prostriedky. V prípade potreby konzultujte konkrétny postup s gynekológom, aby navrhol najúčinnejšiu liečbu a pokračujte v dojčení. Možno vás upokojí to, že rovnaké lieky používajú dojčiace ženy, ak majú problémy podobného typu s prsníky, a vtedy si ich natierajú priamo na prsník.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Canesten a dojčenie