Odmietanie jedla a velmi caste dojcenie pocas spanku
Otázka
Dobrý den, Mam 21 mesacnu dceru,dojcenu na poziadanie,i ked od jej 2 tyzdnov sme mali pri dojceni problemi s placom a strajkovanim,riesili sme ich s laktacnou poradkynou aj s lekarmi,ktorí boli presvedceni o nejakom ochoreni,no nič sa nepotvrdilo (dcerka vela plakala,co zacalo dojcenim,no odmietala mliecko aj z cievky,poharika,z flase,..aj umele dietne mliecko mala na skusku od lekarov,nepomohlo) takze som ju stale presviedcala na prsnik a kojila najma v polospank. Okolo 8 mesiaca konecne prestala tak ukrutne plakavat no vznikol problém,ze nezačala jest prikrmy.ja som trvala na tom,ze potrebuje este cas.vtedy sa rovnako začala velmi často budit v noci aj kazdu pol hodinku a cez den spala len v nosiči alebo pri mne v posteli.dcerka je inak vpodstate len nosena. Tazkosti so spanim som pripisovala separacnej úzkosti a tomu ze má od maličká plytky spanok. No teraz má dcerka 21 mesiacov a spava so mnou,pričom mi stale časté dojcenie samotne neprekaz len často (niekolko krat do tyzdna) sa stáva,ze dcerka v noci aj ieo odi chytá a pusta prsnik, pričom často ked ezaspí prsnik nechce pustit.cez den počasas spánku tiez aspon 3 krat dojci. No a co je dalším problemom, ze dcerka okrem mm zje iba tak pol jogurtu,trochu polievocky a obilninovu kasu vo vodě, vsetko len v kasovitom stave a dost sa s tým natrapime. Teraz má 10 kg a 79 cm (pri narodeni mala 3240g) musime chodit ajgastroenterologicke,ktorá hovorí,ze malo pribera,má horší krvny obraz a vravi,ze ked dcerku odstavim alebo ju budem dojcit max.2 krat za den mala by začať viac jest,pričom hovoří o hospitalizacii pokial sa stav do dalsej kontroly koncom roka nezlepsi. Prosim o radu ohladom nasej vycerpavajucej situacie kedze o radach lekarky niesom presvedcena a nerada by som dcerku traumatizovala predcasnym odstavenim alebo zbytocnouhospitalizaciou,ktoru sme uz raz zažili a nikam neviedla. Dakujem
Odpoveď
Milá Michaela,
v prvom rade by vám pomohlo, aby ste sa znovu stretli s laktačnou poradkyňou a prešli spolu to, či sa dá zvýšiť množstvo materského mlieka, ktoré vaša dcérka pije. Toto by celej situácii pomohlo. Odstavenie alebo zníženie dojčení na 2 za deň nie je v tejto situácii riešením - dcérke vezmete ešte aj tú potravu, ktorú je ochotná jesť. Príčinou nejedenia vašej dcérky nie je to, že by pila príliš veľa materského mlieka, pravdepodobne je to skôr naopak. A čím lepšie sa bude dojčiť, tým pravdepodobnejšie bude aj papať. A navyše dojčenie dcérku v tejto situácii zachraňuje.
Ak má dcérka "horší krvný obraz" mohlo by jej k zlepšeniu apetítu pomôcť, ak jej budete dávať železo, prípadne aj zinok.
Ohľadne jedenia, skúste si prečítať tieto naše predchádzajúce odpovede na podobné otázky:
2-ročné dieťa odmieta tuhú stravu
Prečo nechce jesť? - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=688
Dojčenie dvojročného dieťaťa a odmietanie iných tekutín -http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=575
20-mesačný syn odmieta stravu - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=935
Odmietanie prikrmov, 19mesacne babatko - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1158
1,5-ročné dieťa odmieta varenú stravu
Dcérka odmieta akukoľvek varenú stravu - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=340
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu