narodené v 34 tt

Broňa    17.02.2012, 23:05

Dobrý deň. Prosím Vás o radu ako postupovať. Mojej známej sa pred piatimi dňami predčasne narodil chlapček (ukončený 34 tt, váha 2,5kg). Okamžite bol umiestnený do inkubátora (hoci dýchal samostatne, nebol napojený na žiadne prístroje). Lekári ho od začiatku kŕmili darcovským mliekom z laktária a to fľašou, resp. striekačkou a ak malý nevypil dosť, dostal infúziu. Samozrejme, že mu dali aj cumlík. Matka sa snažila si čo najskôr odsávať kolostrum. Dieťa jej na chvíľu dali až po troch dňoch, keď už nemusel byť v inkubátore. Keďže sa prisal iba na chvíľku (a teda skoro nič nevypil) opäť jej ho vzali na novorodenecké, kde ho kŕmia fľašou a infúziou, keďže dostal žltačku a je veľmi spavý a nevypije určené množstvo z fľaše (vypije max 20ml). Včera sa malý už úplne odmietal prisať (bradavku hneď vypľúva). Lekári mu chcú začať dávať Nutrilon. Čo by bolo vhodné urobiť, dalo by sa kojenie zachrániť? Mala by známa začať užívať senovku a benedikt aby sa jej zvýšila tvorba mlieka? Ako často by si mala odsávať mlieko? A ako kŕmiť (hadičkou po prste) spavé žtlačkové dieťa? Dá sa povedať že rooming in je takmer nulový, keďže dieťaťu dávajú infúziu. Dieťa nemá pri sebe a návštevy k nim nepúšťajú (iba manžela). Ďakujem za akúkoľvek radu, ktorá by mohla pomôcť

Milá Broňa,

vaša otázka je mimoriadne zložitá a na diaľku sa nedá riešiť. Aj takejto situácii je možné podniknúť kroky pre to, aby bábätko mohlo byť dojčené, pretože takéto bábätko potrebuje dojčenie (nielen materské mlieko) ešte viac ako akékoľvek iné bábätko.

Istotne je potrebné kontaktovať poradkyňu pri dojčení.

Ponúkame vám hrubý náčrt krokov, ktoré je potrebné podniknúť na to, aby bábätko mohlo byť dojčené:

a) ak sa bábätko neprisáva/nepije na prsníku, mamička by si mala odstriekavať/odsávať mlieko, a to pravidelne, ideálne 8-krát denne, z toho 1-krát v noci, tak, aby čo do množstva pokrývala potreby svojho bábätka. Ak je potrebné zvýšiť tvorbu mlieka, tak potom môže postupovať podľa návodu na zvýšenie tvorby mlieka a je možné, že by mohla použiť senovku a benedikt na zvýšenie tvorby mlieka. Dostatočná tvorba mlieka bude pre dojčenie kľúčová.

b) pre dojčenie je potrebný dlhodobý kontakt koža na kožu, to znamená bábätko vyzlečené do plienky položené na hruď mamičky, ktorá je tiež vyzlečená na do pol pása. Toto umožní bábätku, aby sa dobre vyspalo a aby malo záujem sa prisávať a dojčiť sa.

c) pre predčasne narodené bábätká platia rovnaké princípy ako pre akékoľvek iné bábätká: kŕmenie bábätka z fľaše spôsobuje problémy s dojčením rovnako ako používanie cumlíkov. Obom sa treba vyhnúť. Aj pre predčasne narodené bábätko je jednoduchšie piť z prsníka ako piť z fľaše, ale dôvod pre ktorý sa tieto bábätká neprisávajú alebo nepijú dostatočné množstvá mlieka, je rovnaký ako pri všetkých ostatných bábätkách: zmätenie fľašou, nedostatočná pomoc pri dojčení, nedostatočný/neexistujúci kontakt koža na kožu s mamičkou, a pod. Takáto situácia si vyžaduje aktívnu pomoc poradkyne, ktorá má skúsenosti s predčasne narodenými bábätkami.

d) Tieto dve prezentácie sa zaoberajú dôležitými aspektami pre dojčenie predčasne narodného bábätka: 

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pre-poradkyne/prezentacie/prezentacie-2010/breastmilk_vs_formula_sk.pdf

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pre-poradkyne/prezentacie/prezentacie-2010/controversies_in_breastfeeding_bratislava_slov.pdf

e) Tieto videá sú takisto dôležité pre pochopenie dojčenia:
 http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách je vidieť ako poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko. Navyše k videám si mamička môže pozrieť návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Taktiež odporúčame pozrieť si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Ohľadne prisávania mamičke môže pomôcť, keď si prečíta tento návod pre riešenie situácie, keď sa bábätko neprisáva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > narodené v 34 tt