SK / CZ / UA / RU

Cvicenie a dojcenie

Otázka

Dobry den, moj syncek ma 5 tyzdnov. Vylucne ho kojim. Porod bol bezproblemovy (bez sitia a problemov) aj napriek tomu ze vazil 4010g. Chcela by som vsak zacat plavat -1 az 2 krat do tyzdna na hodinku. Neuskodi to dako nasmu dojceniu? Nestratim mlieko? Chcela by som kojit co najdlhsie, aspon rok. Mam vsak problemy s chrbticou a plavanie mi pride ako dobra pomoc mojej chrbtici. Dalej sa chcem spytat nemozem dostat nejaku infekciu alebo nieco na bradavky v bazene? Je daky sposob ochrany? Je tam chlor, ale predsa su tam rozne bakterie a podobne. Dakujem :-)

Vierka | 07.10.2014, 19:15

Odpoveď

Milá Vierka,

pre dojčiace mamičky v zásade platia rovnaké pravidlá ako pre všetkých ostatných ľudí, to sa týka stravovanie, životného štýlu a aj športovania. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste počas dojčenia nemohli cvičiť, napr. aj plávať. Plávanie nepredstavuje žiadny problém ani z hľadiska hygieny prsníkov. Dodržiavajte svoju hygienu tak, ako ste zvyknutá, nie je potrebné robiť nič špeciálne, nemusíte sa vopred báť infekcie bradaviek či prsníkov - za normálnych okolností a s bežnou imunitou by ste nemali mať žiaden problém. Pokojne môžete dojčiť bábätko aj priamo v bazéne.  Dojčenie nie je prekážkou pre cvičenie. Dôkazom toho sú aj príbehy viacerých olympijských športovkýň, ktoré počas dojčenia vyhrali dôležité preteky. Cvičenie neovplyvňuje negatívne tvorbu mlieka. Okrem toho je dobré vedieť, že dojčiaca matka môže absolvovať potrebné vyšetrenia a liečiť sa popri dojčení - ak by ste sa rozhodli svoje problémy s chrbticou riešiť, ak by cvičenie nestačilo pre zlepšenie vašej situácie.

Je skvelé, že svoje bábätko chcete dojčiť čo najdlhšie. Môže vás zaujať tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri