Bolest v jednom prsniku

silvia trnkova    07.10.2014, 19:13

Dcerka ma 16 mes. je kojena od narodenia, papa uz vsetky jedla, ale najviac asi mliecko na poziadanie, nemala som ziadny problem ani bolesti, v noci spava s nami a je tiez kojena. Chodim na sucastny tanec, 2x2h tyz.a vtedy sa mi naleju prsia, ale neni problem len vcera sme mali prvky na zemi, aasi som si prilahla alebo udrela jeden prsnik, velmi ma boli, bol stvrdnuty ked som dosla domov, ale nakojila som ju(s bolestou v bradavke aj celkovo, trochu tlak sa uvolnil, ale v noci som dostala zimnicu, a bolelo ma to poriadne, a rano tiez.Nedala som si nic od bolesti. Neprestala som kojit, a otazka je co s tym? Mam pockat ci sa to upokoji? Dat si na to nejaky obklad, studeny al.teply? Alebo zajst za gynekologom? Dakujem pekne za odpoved

Milá Sisa,

v tejto situácii sa oplatí ešte čakať. Situácia so zablokovaným mliekovodom by sa mala zlepšiť sama od seba v priebehu 1 – 2 dní, ak by sa tak nestalo do 48 hodín, mali by ste situáciu riešiť spoločne s gynekológom. Avšak v drvivej väčšine prípadov sa táto situácia začne zlepšovať. Tento proces môžete urýchliť týmito krokmi:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- ak by sa takéto situácie opakovali, stálo by za to sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste prešli možné príčiny vzniku tejto situácie



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest v jednom prsniku