dojcenie a salmonela

marcela kubasova    23.02.2012, 15:31

Dobry den, chcem sa opytat, pred dvoma tyzdnami som bola v nemeocnici so salmonelou.Dcerku som dojcila, to mi odporucali aj lekari. Ja som teraz ok, ale chcem vediet ci sa mala nemohla nakazit. Dnes mala redsiu stolicu...dcerka ma 16 tyzdnov. Dakujem za odpoved

Milá Marcela,

odporúčanie lekárov pokračovať v dojčení, keď ste mali salmonelu, je správne. Rovnako ako pri ostatných infekciách tohto typu by aj v prípade salmonely mamičky mali pokračovať v dojčení, pretože najlepšia ochrana, ktorú bábätko môže mať na to, aby infekciu nedostalo, je ochrana dojčením. Prestať dojčiť by znamenalo ponechať bábätko bez ochrany v čase, keď to najviac potrebuje, pretože väčšina infekcií je nákazlivá už v čase, keď choroba ešte úplne neprepukla, a v čase, keď choroba prepukne, mamička už poskytuje v materskom mlieku protilátky, ktoré by v prípade nedojčenia dieťa nedostalo. Na druhej strane, to, že dojčenie poskytuje takúto ochranu, neznamená, že by v čase takejto infekcie mamička môže podceňovať dôležitosť poriadneho umývania rúk, obzvlášť po použití toalety.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojcenie a salmonela