Betahemolotický streptokok skupiny B

Natália    22.11.2014, 16:13

Dobrý deň, idem si k vám po pomoc. Priateľ je chorý, je pozitívny na betahemolotického streptokoka (robili mu výter z hrdla), do pondelka sme s ním boli v kontakte. Synček (4M) vyzerá byť v poriadku, piatok sme boli u Dr.pre istotu na výteri, o pár dní budú výsledky. No ja sa od dnešného dňa cítim inak. Začala ma bolieť hlava a cítim jemné bolesti v hrdle. Moja otázka znie či môžem kojiť, či sa cez mliečko nenakazí ak ho náhodou mám. Samozrejme hneď pondelok letím k lekárovi na výter a crp, len chcem vedieť váš názor a radu. Lebo celý víkend premýšľať nad tým že je možné že synčeka nakazím ma ničí :-( Ďakujem za odpoveď!

Milá Natália,

teraz by bol ten najnevhodnejší čas prestať dojčiť. Prestať dojčiť nijakým spôsobom neochráni bábätko pred vašim ochorením. Materským mliekom ako takým bábätko nemôžete nakaziť, čo však neznamená, že sa nemohlo nakaziť bežným kontaktom s vami, napr. kvapôčkovou infekciou. Ak by to tak bolo, vaše materské mlieko práve teraz už obsahuje protilátky, ktoré mu pomôžu sa účinnejšie brániť voči tomuto ochoreniu.. Pokračovať v dojčení mu bude poskytovať imunitné faktory, ktoré mu buď pomôžu ostať zdravým, alebo mu pomôžu sa omnoho rýchlejšie uzdraviť.

Okrem toho je pre vás pravdepodobne dôležité vedieť, že ak by ste skutočne ochoreli, môžete sa liečiť aj počas dojčenia:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-a-prechladnutie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Betahemolotický streptokok skupiny B