Mozem kojit ked uzivam doxyhexal?

viera    25.11.2014, 17:56

Dobry den, mam 9 mes. babatko, ktore dojcim kazde dve hodiny, aj prikrmujem. Z krvy mi boli zistene chlamydie aj mykoplazmy, zevraj mozu uskodit dietatku ked je kojene, tak mi odporucaju prestat kojit a uzivat doxyhexal. Je to pravda, ze mykoplazmami a chlamydiami sa dieta moze nakazit pri dojceni? Mozem pri kojeni uzivat doxyhexal?

Milá Viera,

môžete užívať Doxyhexal a popri tom dojčiť tak ako doposiaľ bez obmedzení. Nie je jediný dôvod na to, aby ste v tejto situácii prestávali dojčiť. Navyše, bolo by to nevhodné vzhľadom na to, že by vaše bábätko v čase, keď vy máte takéto ochorenie stratilo ochranu, ktorú mu materské mlieko poskytuje prostredníctvom protilátok a rozličných imunitných faktorov. 

Doxyhexal má vlastnosti, pre ktoré popri dojčení nepredstavuje rovnaký problém, aký by predstavoval, ak by ho deti mali užívať priamo. 

A dôležitá je aj ďalšia skutočnosť - kým vám chlamýdie a mykoplazmy zistili, boli ste v kontakte so svojím bábätkom, práve v tom najkritickejšom čase. Dieťa sa síce pri dojčení nenakazí, ale potenciálne sa môže nakaziť inou cestou, a za to, že sa nenakazilo vďačí dojčeniu. A ak by sa aj inou cestou nakazilo, tak práve dojčenie mu poskytuje látky na to, aby sa uzdravilo čím skôr a aby mala choroba čo najmiernejší priebeh. Toto by bol najnevhodnejší čas na to, aby ste prestali dojčiť. Pokračujte v dojčení tak, aby ste bábätko i naďalej chránili.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mozem kojit ked uzivam doxyhexal?