SK / CZ / UA / RU

Skoncenie dojcenia a odstrekovanie

Otázka

Dobry den, ked mal syn 9 mesiacov, otehotnela som. Syna som dojcila aj dalej ale on, do priblizne 12 mesiacov sa postupne odstavil sam. Mala som pocit, ze moje mlieko mu uz nechuti. Dovtedy nebol problem, dojcenie prebiehalo bez problemov. Rozhodla som sa mu davat kravske mlieko rano a vecer ale aj to prevazne odmietal. Neviem, ci to s tym suvisi, ale v noci zacal byt nepokojny, budi sa, zaspava iba pri televizii, v noci tiez, krici, place. Teraz ma 1a pol roka a kedze dojcim prave narodene babätko, zacala som odstrekovat mlieko aj pre starsieho syna a to mu chuti. Pije ho z flase s cumlom. Najradsej by som bola, keby sa chcel zase dojcit ale odmieta to. Nestiham vela odstriekat, ale cca 150 ml denne vypije. No noci su stale zle, budi sa 3-4 krat akoby s nocnou morou. Ked mu prestalo chutit moje mlieko, nemala som mu radsej zacat nasledne davat umele mlieko? Mozno by ho to v noci ukludnilo, keby som to hned urobila po odstaveni.. Vopred dakujem za vase rady

Jana | 02.12.2014, 10:48

Odpoveď

Milá Jana,

je skvelé, že vaše staršie dieťatko môže dostávať vaše mliečko, ak odmieta dojčenie a je možné, že to, že teraz odmieta dojčenie, sa niekedy zmení. Akékoľvek množstvo vášho mlieka, ktoré ste schopná odstriekať tak, aby ste pritom zvládali všetky svoje povinnosti a akékoľvek množstvo vášho mlieka, ktoré synček dostane, je preňho veľmi dobré. V tejto odpovedi z našej poradne nájdete tipy pre prilákanie staršieho dieťaťa späť k dojčeniu, ktoré možno môžu pomôcť aj tomu, aby sa raz začal prisávať váš starší synček:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1217

Pokúste sa postupne prestať používať fľašu s cumlíkom, dieťatko v tomto veku dokáže piť aj z pohárika a je možné, že by sa zvýšila ochota synčeka vrátiť sa k dojčeniu, ak by vaše odsaté mlieko nedostával vo fľaši. Zvlášť ak by vášmu synčekovi bolo jedno, z čoho mlieko pije, bolo by lepšie fľašu prestať používať úplne, aj vzhľadom na riziká pre zdravý vývoj ústnej dutiny, čeľuste, zubných oblúkov, postavenie Eustachovej trubice, hltana a iných dôležitých štruktúr v hlave, ktoré satie cumlíka a pitie z fľaše formuje nesprávne.

Ak by ste po skončení dojčenia, začali dávať umelé mlieko, tak by vám toto nemuselo pomôcť. Umelé mlieko nemusí zlepšiť schopnosť bábätka zaspávať. Pokiaľ dieťa po 6. mesiaci nie je dojčené, za predpokladu, že konzumuje dostatočne rozmanitú a vyváženú stravu, nielenže nepotrebuje umelé mlieko, ale Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že použitie umelého mlieka v takejto situácii je „nepotrebné“ a „nevhodné“. Bližšie vysvetlenie nájdete v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

A to, či v dieťaťu v takejto situácii podávať kravské mlieko, je otázka, ktorá sa týka toho, čo považujeme za zdravú a vyváženú stravu. Každopádne, ak matka chce zaradiť do stravy dieťaťa kravské mlieko, je dôležité vedieť, že umelé mlieko v tejto situácii nie je potrebné a ani vhodné použiť. Deti v tejto situácii nepotrebujú umelé mlieko, potrebujú rozmanitú stravu v dostatočnom množstve, ktorá im poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom kravskom mlieku.

Okrem toho je dôležité vedieť, že to, čo do času, kým bol váš synček dojčený, získaval v noci dojčením, nebolo len materské mlieko. To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. Preto ste neurobili žiadnu chybu, že ste synčekovi po odstavení nedávali umelé mlieko a určite by ste tým, že by ste mu začali umelé mlieko dávať, nepredišli tomu, že teraz máva nočné mory. A ani súčasné problémy s jeho spaním v noci, nijako nevyrieši umelé mlieko, hoci jeho marketing sa snaží rodičov presvedčiť, že je to práve umelé mlieko, ktoré pomáha, aby bábätko bolo spokojné a dobručké. Umelé mlieko je len upravené sušené priemyselne spracované kravské mlieko. Nič viac.

Ak by nespokojné správanie synčeka počas spánku súviselo napr. s faktom, že sa potrebuje vyrovnať s novou situáciou v rodine po príchode bábätka, môžete mu skúsiť pomôcť spoločným spaním, ktoré dokáže pomôcť synčekovi získať istotu a pomoc v noci, ktorá mu pomôže uvedomiť si, že spánok je príjemná aktivita.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri