SK / CZ / UA / RU

5.den po porode - naliate prsia

Otázka

Dobry den. Pisala som vam dna 27.10.2014 s nazvom Dojcenie je problem... chcem len povedat, ze uz som porodila krasneho zdraveho chlapceka, ktory pekne saje. Vznika mi vsak ten isty problem. Mlieka je velmi vela. Dnes sme asi posledny den v nemocnici a mali by nas prepustit. Mne sa vcera prsia naliali, takze si ich popri kojeni musim aj odsavat, aby neboli napäte. Teraz v sprche som vsak nahmatala, ze v tom operovanom lavom prsniku sa mi robia take natvrdle miesta odhora prsa. Masirujem si to. Ale chcem sa s vami poradit, ako s tym mam bojovat... kde robim chybu :-( ? Dakujem krasne za vas cas a vasu odoved.

katka | 16.12.2014, 18:50

Odpoveď

Milá Katka,

odporúčame vám už teraz sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

možno by sa vám podarilo dohodnúť si stretnutie už na dnes, keď vás prepustia z pôrodnice alebo na zajtra, aby ste sa spoločne pozreli na to, čo sa dá v rámci úpravy polohy, prisatia a stláčania prsníka spraviť pre to, aby na problematickom prsníku nevznikali hrčky a či nie sú potrebné aj iné postupy, ktoré by pomohli tomu, aby sa mliekovody neblokovali.

Toto najväčšie naliatie prsníkov po pôrode prejde, nebude to takto stále.

Je dobré skontrolovať tiež uzdičku pod jazykom bábätka.

Možno by vám mohli pomôcť kapustné listy:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

Medzičasom si hrčky pri dojčení skúšajte masírovať, stláčať a medzi dojčeniami môžete skúsiť hrčky rozmasírovať napr. opačným koncom elektrickej zubnej kefky.

Navyše, je možné dojčiť aj len z jedného prsníka, ak by skutočne nebolo možné urobiť žiadne kroky pre pomoc s dojčením z problematického prsníka.

Lieky na zástavu laktácie, v žiadnom prípade nie sú potrebné a vhodné pre použitie, ich pôsobenie trvá veľmi dlho a ak by ste sa potom predsa len rozhodli dojčiť, tak to nemusí byť jednoduché.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri