SK / CZ / UA / RU

Rychlost a kvalita dojcenia

Otázka

Dobry den, moj syncek ma 8 mesiacov a je plne dojceny, samozrejme od 5,5 mesiaca papka prikrmy. Bolesti prsnika mam raz za 2 mesiace na dotyk najma pravy prsnik. Moja otazka je, ci je moj syncek schopny napapkat sa z 2-3 minutove dojcenia? Vsade citam, ze deticky sa pri dojceni upokojuju ale ja mam pocit ze u nas je dojcenie o tom, ze "som hladny, daj cicu, rychlo sa ohlcem, popritom mamku taham za vlasy a bucham ruckou do mamky, sup sup napit sa a vyplut bradavku, buchnut do mamky a koniec". potom odgrgne a sustredi sa na nieco ine. Niekedy ked je nervozny tak sa ani prisat nechce, len ked mu dam do ust dudku a nasmerujem ju k prsniku, vyberiem mu ju a vsuniem do pusy prsnik tak zacne pit ci uz poleziacky alebo mne na rukach. Je to v poriadku? Ja mam pocit ze on sa asi nebude chciet dolho dojcit, ze je to len jeho primarna potreba a ked trosku zmudrie tak uz ani nebude chciet :-( a ja by som ho chcela dlho dojcit kedze svoju dcerku (4 roky) som dojcila len 3 mesiace...

Jana Centkova | 10.01.2015, 22:46

Odpoveď

Milá Jana,

na vašu otázku toho, či synček pije dostatočne nie je možné odpovedať bez pozorovania dojčenia a ak by ste chceli skutočne zodpovednú odpoveď, tak je potrebné, aby dojčenie pozorovala skúsená poradkyňa pri dojčení. Časový údaj o dojčení totiž nemá žiadnu výpovednú hodnotu o tom, či je dojčenie postačujúce. Je to podobné, ako keby ste povedali, že ste obed zjedli za 8 minút - z toho nikto nevie, či ste skutočne zjedli dostatok jedla. Podstatné je, či bábätko skutočne pije a v rámci tohto pitia prijíma dostatok mlieka bez ohľadu na to, ako dlho pitie trvá. Je možné, že niektoré bábätká sú na prsníku 10 minút, 20 minút, 45 minút, atď., ale to ešte nezaručuje, že pijú dosť - niektoré možno sú prisaté, ale bez toho, aby skutočne pili. Krátke dojčenie samo o sebe totiž nemusí byť problém, ak je v poriadku všetko ostatné. To, či je všetko ostatné v poriadku, nie je možné posúdiť prostredníctvom internetu, avšak to, čo popisujete o synčekovej neochote sa prisať a o tom, že dojčenie vníma iba ako zdroj potravy, môže naznačovať, že môže byť potrebné niečo zmeniť.

Dojčenie by malo bábätko vnímať ako prostriedok pre upokojenie, utíšenie, uspatie, uspokojenie potreby kontaktu s mamičkou. Pri bábätkách používajúcich cumlík, sa často stáva, že tieto potreby začne pre ne uspokojovať cumlík a prsník vnímajú potom ako zdroj potravy. A keďže cumlík okrem toho mení spôsob, ako sa bábätko prisáva a tým postupne znižuje tvorbu mlieka, je používanie cumlíka problematické špecificky pre bábätká, ktoré očakávajú od dojčenia dostatočný tok mlieka. Pretože ak tok mlieka poklesne, mnohé bábätká sa začnú hnevať pred pokusom o dojčenie alebo odmietať niektoré dojčenia, prípadne začnú pri dojčení po chvíli reagovať tak, ako popisujú skúsenosti mamičiek v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Odporúčame vám preto stretnúť sa s poradkyňou a spoločne sa pozrieť na to, či je skutočne vo vašej situácii potrebné zlepšiť dojčenie. Ak by to tak bolo, poradkyňa vám odporučí spôsoby, ktoré môžu pomôcť a nebudete pre to, aby ste prilákali synčeka k prsníku potrebovali cumlík. Spoločne s poradkyňou tiež môžete prekonzultovať ostatné situácie, v ktorých teraz používate cumlík, aby ste sa pokúsili nájsť postupne iné riešenia, ktoré vám pomôžu dojčiť tak dlho, ako chcete.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri