SK / CZ / UA / RU

Problematicke zaspavanie

Otázka

Dobry den, mam 15 mesacneho vylucne dojceneho syna, ktory velmi tazko zaspava. Od narodenia ho uspavam len na prsniku, pripadne v babyvaku alebo manduce (vonku). od cca 6 tyzdnov sme doslova bojovali o jeho spanok. Spime od 4 mesiacov spolu v posteli a ja zaspavam zakazdym s nim. Nikdy sa este odvtedy nestalo, ze spal sam. Napriek tomu je to dennodenny boj o spanok - ked je unaveny, vacsinou tak po tych 5,5 hodinach (ako kedy samozrejme), vypyta si prsnik, idem si s nim lahnut, pocucka a potom sa zacne hrat, dzavotat si , lozit po posteli tad. Tak sa ideme opat hrat, pripadne ho necham sa hrat a ja si nieco robim. Potom sa za cca 45 min ohlasi znova, takto sa to opakuje, ale nezaspi. Potomvyskusam nosic spievam, pustim cd a hupeme sa. Ale ani to nezaberie. Ked sa da, idemme von a vezmem ho do nosica, co vacsinou zaberie, ale nie vzdy sa mi da ist von. Takto sa "uspavame"aj tri hodiny a priznam sa, ze som casto ullne vycerpana...vidim, ze sa ledva plazi, nevladze, ziva, sucha si oci, ale spat odmieta. Vecer mi to az tak nevadi, ale cez den je skoda premrhat doslova cele poobedie uspavanim. Potom zalomi okolo16:00, pricom vstaval o8:30-9:00...Mamicky mi radili nechat to tak, ze ved sa ohlasi, ked sa ullne unavi, ale skoncilo to tak, ze nespal cely den. Teraz mu idu stolicky, ale to len teraz, problem trva prakticky od narodenia. Neviem, co by pomohlo...Ritualy ma takmer vzdy tie iste (cez den nie uplne vzdy). Inak je velmi zivy, siovny, neplace, myslim, ze je to celkom spokojny chlapcek. Vecer sa stava, ze prsnik odmieta, len sa akoby ukludni, odvali sa prec a snazi sa akoby zaspat sam (neviemsice, ako to presne vyzera). Moze mu vadit ten prsnik? Chcel by nieco ine? Neviem, ako si to mam vysvetlit. Prosim, ak mate nejaku raadu, ako tomu zaspavaniu pomoct, budem vdacna. Dakujem. Mirka V.

Mirka V. | 15.01.2015, 22:36

Odpoveď

Milá Mirka,

na vašu otázku nemáme jednoznačnú odpoveď, pretože nesúvisí priamo s dojčením a táto oblasť správania bábätka je niečo, čo v konečnom dôsledku poznáte najlepšie vy ako matka. Vo vašej situácii sa zdá, že robíte všetko, čo sa urobiť dá – ak sa vám zdá, že bábätko je unavené, skúšate ho uspať, ak sa to nepodarí, necháte ho hore a pokúšate sa o uspatie znova po čase.

Niektoré deti výnimočne prestávajú potrebovať denné spánky už v tomto veku, a ak to tak je, matka prechádza fázou, ktorou prechádzajú ostatné matky väčšinou neskôr – jeden spánok cez deň je už väčšinou veľa a žiadny spánok je príliš málo. Toto obdobie je prechodné a raz prejde. Dovtedy sa snažte napĺňať naďalej potreby svojho dieťaťa. Ak máte pocit, že spánok potrebujte, pokúste sa mu naďalej pomáhať – uspávajte ho pokojne dojčením, nosením, hojdaním, spievaním, prechádzkou vonku, pokúste sa v čase, kedy dieťatko môže už byť unavené, začať robiť monotónne domáce práce – vysávať , umývať šporák a iné práce - s bábätkom v nosiči. Pokúste sa spojiť dojčenie s nosením v šatke. Ak sa vám nepodarí bábätko uspať, jednoducho nebude spať a na druhý deň možno spať bude.

Neznepokojujte sa tým, že bábätko nevie zaspať samo. Na to je ešte príliš maličké. Raz sa to naučí a nemusíte pre to vôbec nič urobiť. Dokážu to všetky zdravé deti, len im treba dať čas. Dovtedy mu potrebu zaspať pomôžte napĺňať a dojčenie je rozhodne jeden zo spôsobov, ako to robiť.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri