SK / CZ / UA / RU

Mlieko sa netvorí a dieťatko nespolupracuje

Otázka

Dobrý večer, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu! Mám 3 mesačnú dcérku, zatiaľ je plne dojčená. Po narodení som mala mliečka na rozdávanie, avšak postupom času stále bojujeme s novými problémami. Zatiaľ sme prekonali rôzne prekážky (bodavá bolesť v prsiach, párkrát laktačná kríza a pod.), ale vždy sa mi podarilo udržať dojčenie! Veľmi by som si želala kojiť dcérku aspoň do toho 6. mesiaca! Dnes večer na mňa ale doľahlo už zúfalstvo. Mesiac dozadu som si kúpila kapsuly senovku a benedikt, pretože som mala málo mliečka. Musím povedať, že to celkom pomohlo, avšak pred týždňom som znížila dávku z troch kapsúl denne na dve a tvorba mliečka sa mi zasa znížila. Dnes okolo obeda už dcérka nemala čo papať poriadne. K večeru to isté... Trošku potieklo, ale nie veľa. Problémom je, že každý mi radí čo najčastejšie prikladať, o čo sa aj snažím, ale bohužiaľ... snažím sa iba ja. Moja malá princeznička sa odmieta prisať a odmieta cuckať len tak naprázdno! Čiže, keď jej nič netečie alebo tečie iba málo, jednoducho začne zúriť, plakať a odťahovať sa. Nechce sa vôbec prisať! Už ubehli tri hodiny odkedy naposledy čo-to vycuckala a skúsila som si odsať... lenže prsníky mám úplne prázdne! Už naozaj neviem, čo viac môžem urobiť! Pijem čaje, Gravimilk, beriem kapsuly benediktu a senovky, jem tvaroh a pijem mlieko na litre... Prosím, neviete mi niečo odporučiť? Ako zvýšiť tvorbu mliečka!? A ešte jedna otázočka! Maličkú som zvykla kŕmiť tak 6-krát za deň. V noci prespí aj 7 hodín. Avšak nie vždy! Je možné, že preto sa mi znížila tvorba mlieka? Aj by som si v noci odsávala, lenže... čo keď sa zrovna zobudí a mliečko bude odsaté? Fľašku by som nerada zavádzala, lebo si zvykne.

Dana | 12.02.2015, 11:04

Odpoveď

Milá Dana,

správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva mamičkám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Veľakrát táto situácia súvisí s prirastenou podjazykovou uzdičkou bábätka, ktorá znemožňuje bábätku účinne získavať mlieko z prsníka a to spôsobuje pomalý pokles tvorby mlieka a takisto môže byť príčinou bodavej bolesti v prsníkoch, o ktorej píšete. Ďalšie možné príčiny poklesu tvorby mlieka sú uvedené v tomto materiáli.

Pre zlepšenie dojčenia je dôležité odstrániť príčiny, pre ktorú tvorba mlieka poklesla. Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie teda je aj zvýšenie tvorby mlieka, ale súčasne s tým mnohé ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Pri rozhodovaní sa, aké prostriedky pre zvýšenie tvorby mlieka použijete a ďalších krokoch z protokolu pre štrajk, by ste mali spolupracovať s poradkyňou pri dojčení, ktorá bude vašu situáciu poznať osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

V situácii, ktorú popisujete, je možné, že bude potrebné bábätko dokrmovať priamo na prsníku, čo by pomohlo udržať dostatočný tok mlieka na to, aby sa bábätko na prsníku nehnevalo a vyhli by ste sa tak použitiu fľaše. Rozhodnutie, či je tento krok potrebný, by ste mali urobiť spoločne s poradkyňou pri osobnej návšteve. Ako také dokrmovanie vyzerá, si prečítajte v tomto článku: 
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri