Hrcka

Veronika Benko    24.03.2012, 10:32

Dobry den, mam problem s pravym prsnikom... dcera ma 3 tyzdne a je vylucne dojcena... papa dost vela a casto pekne vysaje cely prsnik...no pred 3 dnami som dostala zapal...trvalo to cca jeden den... v spodnej casti prsnika sa mi urobila hrcka (dost velka) bola bolestiva a koza zacervenana, mala som aj teplotu ale vyriesila som to paralenom a davala som si obklady na prsnik... pekne to preslo... stale som dojcila... zacervenanie zmizlo aj bolest s teplotou ale hrcka mi tam zostala... a neviem ako sa jej zbavit... aj ked dokojim tak je tam stale a ked si chcem odsat este mlieko (ak by tam nejake nahodou zostalo) tak nic nejde... cim to moze byt ze mi to tam tak zatvrdlo? dakujem

Milá Veronika,

vyzerá, že zatiaľ ste urobili všetko správne, čo sa týka riešenia hrčky v prsníku. Jednotlivé kroky riešenia nájdete v tomto dokumente. Z toho, čo píšete, nie je jednoduché odlíšiť, aký pôvod táto hrčka má (môže ísť o zápal prsníka, ale aj možno len zablokovaný mliekovod), ale bez ohľadu na to, riešenie spočíva v odpočinku, teplých obkladoch, vyprázdňovaní prvníkov dojčením, prípadne v tlmení bolesti (paralen, ibuprofen). Čo sa týka hrčky, ktorá vám zostala v prsníku: táto hrčka by mala postupne zmiznúť v priebhu nasledujúcich dní. Miesto, kde máte hrčku, môžete počas dojčenia stláčať, aby ste pomohli jej vyprázdňovaniu. Väčšina týchto hrčiek zmizne do pár dní, ak by to tak nebolo a hrčka by zostala, nevyprázdňovala sa, tak nám napíšte znovu na email: dojcenie@mamila.sk a poradíme vám, ako postupovať v takom prípade.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok