SK / CZ / UA / RU

Je to vhodne?

Otázka

Dobry den, mam 10mesacneho syna ktoreho dojcim a 4 rocnu dcerku ktoru som dojcila len 3 mesiace. Kedze je casto chora, tak som jej navrhla ci nechce troska mojho mliecka a ona odmietala. Vcera som jej dala trochu ochutnat na lyzicku a zachutilo jej a tak sme sa rozhodli ze si aj "cicne" Najprv jej to neslo ale nakoniec sa prisala a velmi jej mliecko zachutilo. Myslela som ze jej to pomoze troska na imunitu. No lenze ona by chcela cici stale :-) a neviem ci som nespravila chybu kedze citim ze mliecka mam velmi malo a aby bolo hlavne pre synceka dost a ci je to vobec vhodne ab som zacala 4rocnu dcerku docit. Dakujem.

Jana | 13.03.2015, 21:33

Odpoveď

Milá Jana,

4-ročné deti bývajú dojčené a je to normálne. Takže aj dojčiť vaše 4-ročné dieťa je vhodné a normálne. Jediný rozdiel medzi vašou 4-ročnou dcérkou a inými dojčenými 4-ročnými deťmi je v tom, že ostatné deti boli dojčené neustále, a pri vašej dcérke bola prestávka a teraz sa začala opäť dojčiť. Ale konečný efekt je rovnaký, nie? 

Vnútorne to iste cítite takto aj vy, keď dojčíte svoju dcérku. To, prečo pochybujete, je najmä preto, že vo svojom okolí nevidíte 4-ročné dojčené deti a z tohto istého dôvodu sa čuduje tejto situácii aj vaše okolie. Ľudia majú tendenciu robiť to, čo vidia okolo seba. Problém je, že dojčenie prestalo byť spoločenskou normou a tak vzory, ktoré môžeme odpozerať zo svojho okolia, odrážajú pokrivenú spoločenskú normu – ktorou sa stalo kŕmenie fľašou umelým mliekom a krátkodobé dojčenie. Ale pokiaľ sa dieťaťu umožní dojčiť sa tak dlho, ako to potrebuje, veľká väčšina detí sa dojčí aj v 4 rokoch a mnohé z nich ešte dlhšie. Stojí za to dojčiť vašu dcérku, aj keď sa nedojčila od svojich 3. mesiacov. Je skvelé, že sa vie prisať a že môže získavať všetky aspekty, v ktorých jej dojčenie môže pomáhať – materské mlieko, ktoré poskytuje významný doplnok pre výživu dcérky a ktoré je navyše plné protilátok, faktorov podporujúcich správnu funkciu imunitného systému, látok pomáhajúcich vyzrievaniu orgánov, vystieľajúcich sliznicu tráviaceho traktu (a nezabúdajme, že v čreve človeka je podstatná časť imunity človeka), probiotických kultúr a tisícok ďalších látok, ktoré sa inde nenachádzajú. Okrem toho dojčenie je viac než len materské mlieko. Satím na prsníku bude dcérka posilňovať svaly, ktoré pomôžu formovaniu jej čeľuste, postaveniu zubov a iných štruktúr v hlave – Eustachovej trubice, hltana atď. Satie na prsníku rozvíja mozog dieťaťa, zásadným spôsobom. A – dojčenie je vzťah. Dcérka si tak užije dojčenie ako súčasť starostlivosti o ňu, toto môže byť pre váš vzájomný vzťah veľmi významné.

Druhá vec je, že v situácii, keď ste s ustáleným dojčením svojho synčeka po 10. mesiacoch zrazu začali dojčiť aj ďalšie dieťa, je možné, že synček môže vnímať tok mlieka ako nedostatočný. Deti, ktoré reagujú negatívne na tok mlieka sa typicky správajú tak, ako to popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

V prípade, že by to bolo potrebné, je možné aj v tomto čase urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a má to zmysel, aj napriek tomu, že vám pravdepodobne všetci z okolia budú tvrdiť, že samotné dojčenie ročného dieťaťa už nemá zmysel, nie ešte obnovenie dojčenia 4-ročného dieťaťa. Ak by ste chceli podniknúť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka, mala by vám v tom pomáhať poradkyňa pri dojčení, ktorá bude s vami v osobnom kontakte a bude spolu s vami konzultovať vývoj situácie a následné vysadenie prostriedkov pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri