SK / CZ / UA / RU

Nespavosť

Otázka

Dobrý deň, 5týždňového synčeka som do včera kojila, no zrejme nemám už toľko mlieka ako som mala. Včera som ho kojila celú hodinu, a po hodine si opäť pýtal a zasa som ho mala prisatého ďalšiu hodinu. Zrejme mi ide mliečko slabším prúdom ako doteraz a preto nám to tak dlho trvá. Nakoniec je drobec celý mokrý unavený, ale ani napriek tomu mi nezaspí. Chcela som sa spýtať, či je možné, aby syn nevedel zaspať pri mne kvôli tomu, že som momentálne v strese, keďže nás trápia ešte aj kŕče v brušku a ja mu neviem pomôcť :( Berieme kvapky Coliprev, ale tie mu pomáhajú len čiastočne. Ide o to, že on zaspí pri mne, no spí max. hodinku, aj to málokedy. Skúšala som rôzne metódy uspávania a skúšali sme už aj všetky izby v dome. Veľakrát sa mi stalo, že ho uspával manžel a zaspal rýchlo a na dlhšiu dobu. Ale cez deň, keď som s ním sama, tak mi spinká veľmi málo, keď vôbec. Dnes mi doobeda spinkal polhodinku a poobede asi trikrát po 15 minút. Môže to byť tým, že ozaj "vyžarujem zlú energiu" ? Mám pocit, že každý týždeň riešime nejaký problém a ja ozaj neviem, čo mu robí dobre. Som z toho zúfalá :(

Miriama | 01.04.2015, 13:55

Odpoveď

Milá Miriama,

situáciu, ktorú popisujete, nie je jednoduché vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám obrátiť sa osobne na poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade nie je z popisu, ktorý ste odoslali, možné vyhodnotiť, či bábätko na prsníku získava dostatok mlieka a ak by skutočne bolo potrebné zlepšiť dojčenie, potom môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou zhodnotíte pitie a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Takto budete vedieť posúdiť, čo vlastne robí bábätko, ak sa hodinu dojčí – či počas tej hodiny pije, ako výdatne pije. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s poradkyňou vám pomôže:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka, poradkyňa s vami preberie ďalšie možnosti zlepšenia situácie.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka.

A na druhej strane, ak sa bábätko pri dojčení výdatne napije a získava dostatok mlieka, aj tak sa môže stať, že bude potrebovať časté alebo dlhé dojčenie. Toto môže byť súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

S poradkyňou okrem toho prejdete to, čo popisujete so zaspávaním. Prejdete to, akým spôsobom teraz bábätko uspávate, ako toto celé vyzerá v kontexte dojčenia. Ak bábätko bude na prsníku prijímať dostatok mlieka, potom vám môže pri ľahšom uspávaní pomôcť napr. dojčiť bábätko v detskom nosiči alebo šatke, kde pri dojčení máte voľné ruky a môžete sa venovať inej činnosti, napr. domácim prácam alebo ísť na prechádzku a bábätko tak jednoduchšie zaspí. Mnohé bábätká spia vo viacerých spánkoch, ktorých dĺžka nepresiahne polhodinu. Toto môže byť úplne normálne. To, že toto menej často vidíme pri deťoch, ktoré sa nedojčia, dostávajú umelé mlieko z fľaše a prípadne spávajú mimo tela matky, často s cumlíkom, neznamená, že toto je vzor, ako má zdravý spánok bábätka vyzerať. Fyzický kontakt bábätka s matkou reguluje jeho spánkové cykly a mnohé deti skutočne v kontakte s matkou spávajú kratšiu dobu a častejšie, čo je to, čo ste pozorovali aj vy, keď píšete, že pri manželovi bábätko dokázalo spať dlhšiu dobu. Časté a krátke spánky pomáhajú bábätku pri ochrane pred syndrómom náhleho úmrtia. Je dobré vytvoriť si podmienky na to, aby ste dokázali pri takomto režime bábätka riešiť aj svoje povinnosti. Jedným z dobrých tipov je napr. práve používanie šatky alebo detského nosiča, kde bábätko buď spí alebo sa dojčí alebo pozerá na to, čo práve matka robí. A s voľnými rukami sa vám tak otvárajú možnosti, ako sa pri takejto intenzívnej starostlivosti o bábätko môcť venovať svojim povinnostiam, či záľubám. Pozrite si napr. túto zaujímavú fotoknihu:

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri