SK / CZ / UA / RU

Krvave sopliky a nitky v stolici

Otázka

Dobrý deň, moja dcérka (5 mesiacov) je výlučne kojená, krásne priberá - z 4220 g na niečo málo vyše 7 kg. Problém je v tom, že cca od 1 mesiaca pozorujem v plienke zhruba raz za dva týždne akoby krvavé soplíky alebo nitky v stolici. Stolica je niekedy spenená a cítiť akoby po octe - kaká zhruba 5x do dňa.Na vyšetreni u gastroenterológa bol urobený výter i odber krvi - všetko ok, ale bolo mi odporúčané držať bezmliečnu diétu a nasadiť probiotika. Keďze problém pretrváva, dr. chce zopakovať vyšetrenia a aj nasadiť UM, s čím ja nesúhlasím. Viem, že ste za kojenie, ale dr. mi vraví, že krv tam nemá čo robiť a ja mám strach, aby som niečo nepodcenila a neublížila malej. Prosím, máte nejaké vysvetlenie, z čoho tá krv vzniká? Môžem jej nejako pomôcť - niečo zmenit? A kedy začať s príkrmami? Malá je inak šťastné dieťatko - bolesti nemáva. Vopred ďakujem! Zúfalá mama

Lucie | 28.04.2015, 16:12

Odpoveď

Milá Lucie,

hlien v stolici výlučne dojčeného dieťaťa, ktoré dobre priberá a nemá iný problém, nie je niečo, čo treba riešiť.

Čo sa týka krvi v stolici: v prvom rade závisí od množstva, ktoré sa v stolici objavuje. Ak ide o malé množstvá, tak tieto netreba riešiť a to, čo môže pomôcť, je zvýšiť príjem materského mlieka.

Ak by množstvo bolo veľké, treba sa ním zaoberať iným spôsobom, ale vo väčšine prípadov dojčených detí ide o malé množstvá, ktoré nie sú významné.

Ak by príčinou problémov bola skutočne alergia na bielkovinu kravského mlieka, tak by vylúčenie kravského mlieka z vášho jedálnička bolo malo pomôcť, to, že sa tak nestalo, poukazuje na to, že ide o niečo iné.

V každom prípade, dávať umelé mlieko nie je riešením a už vôbec nie dobrým riešením. Umelé mlieko sa pri dieťati tohto veku nemá ako náhrada materského mlieka používať ani, ak by dieťa vôbec nebolo dojčené, ak sa tak deje, Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred tým, že toto je škodlivá a zbytočná praktika, prečítajte si viac v preklade ich vyhlásenia:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Probiotiká v materskom mlieku sú reálne a existujúce, dojčené dieťa nepotrebuje dodávať probiotiká vo forme liekov. Pre budúcu imunitu je mimoriadne dôležité, aby vaša dcérka bola dojčená. Riešenie je v zlepšení dojčenia a hľadaní príčin toho, čo sa deje.

Najčastejšou príčinou krvi v stolici je nedostatočný príjem mlieka pri dojčení. Preto aj keď píšete, že dcérka dobre priberá, stálo by za to vylúčiť túto možnosť. Odporúčame vám stretnúť sa osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť dojčenie, výdatnosť pitia pri dojčení, správanie sa dcérky pri dojčení a doterajšiu históriu toho, čo sa dialo s dojčením, vylúčiť možné príčiny poklesu tvorby mlieka a prejsť ďalšie detaily. Na základe toho, čo vyhodnotíte spoločne s poradkyňou, sa rozhodnete ako pokračovať ďalej. Čo sa týka zavádzania príkrmov, postupujte tak, ako ostatné mamičky – návod nájdete v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri