SK / CZ / UA / RU

Častá stolica z dojčenia

Otázka

dobry den, som v 6mesiaci tehotenstva a mam 2rocneho syna ktorého stale doučím, posledné dva týždne ma asi 4x denne stolicu riedsiu a kaka aj vnoci, stravu som nemenila a bolesti nemá. je to mozne tym ze sa mi zmenilo mlieko v prsnikoch a spôsobuje mu tak často vyprazdnovanie? zvažujem ho odstavit. dakujem za odpoved

Milena | 22.04.2015, 19:12

Odpoveď

Milá Milena,

hoci materské mlieko mení svoje zloženie zo dňa na deň, je veľmi nepravdepodobné, že by vaše staršie dieťa zrazu malo takéto zmenu v súvislosti s tým, že ho dojčíte. Hoci na druhej strane - materské mlieko v tehotenstve (ktoré je podobné kolostru) môže mať mierne "preháňavý účinok", a toto je úplne v poriadku.

Okrem toho: 2-ročné deti bývajú bežne dojčené a často sa v tomto veku dojčia omnoho častejšie ako vás starší synček a ich matky nepopisujú, že by sa im v tomto veku zrazu zmenilo vyprázdňovanie.

Ďalší možný scenár je tento: Príčinou niekedy môžu byť infekcie, deti v tomto veku môžu mať často mať rozličné črevné infekcie. Odstaviť synčeka z dôvodu toho, ako sa zmenilo jeho vyprázdňovanie, nedáva zmysel. Dojčenie nie je príčinou toho, čo sa deje a naopak, práve materské mlieko mu pomáha obnovovať sliznicu čreva, poskytuje imunitné látky a faktory plus množstvo ďalších látok ako probiotiká, prebiotiká, vitamíny a stovky ďalších látok z materského mlieka pomáhajú jeho rekonvalescencii. Okrem toho existujú aj iné dôvody, pre ktoré je dôležité pokračovať v dojčení aj po 2. roku života, prečítajte si viac v týchto článkoch:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

Ak teda je častá stolica jediný dôvod, pre ktorý chcete dieťatko odstaviť, tak pokračujte v dojčení, žiaden z týchto scenárov nie je dôvodom na odstavenie.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri