SK / CZ / UA / RU

Hltave jedenie a nadmerna plkynatost babatka

Otázka

Dobry den,syn ma skoro 6 mesiacov,dojcim a prikrmujem nutrilonom ( na predpis pre citlive brusko) mame velke problemy s plynmi a zlym vyprazdnovanim,resp.tuhou stolicou a pomaham vyhradne s rurkou.vsetky kvapky vyskusane,teraz berieme espumisan na radu gastroentrologicky,ktora brala krv,poslala nas na sono..mala moznost vidiet tie strasne krce,ktory maly ma. Vsetky vysledky ok..nic nezistili,len nadmernu plynatost.maly velmi hltavo papa.prikrmujem az posledny mesiac,od zufalstva a s vierou,ze po UM bude lepsie kakat. Potom som prikrmovat na dvaa tyzdne prestala a nepriberal,tak ako by mal,tak sme sa k UM vratili...v noci len dojcim,cez den tak dva razy prikrmujem...posledne tri dni davam zeleninku,mam pocit,ze je to horsie.mam sto chuti skoncit s dojcenim,lebo sa domnievam,ze ho naduva moje MM.tiez trpim plynatostou,hadam uplne zo vsetkeho a to si davam velky pozor na to,co zjem...mate nejaku radu,ktora by mi kohla zachranit kojenie? Maly je velmi aktivny,takmer stale na brusku,nie je lenivy,nechaoem,preco ma take bolesti tak casto,ked je stale v pohybe...prejde to niekedy?chcem dojcit,ale uz nevladzem davat pozor na to co zjem.vsetko ho strasne nafukuje,nastopercent z toho co zjem....masirujem brusko,davam kvapky,teple obklady.,cajik kamilkovy,aj vodicku...nema to stale ale casto a enormne silne krce...moze byt ze sa nahlta vela vzduchu.....poradite mi prosim?dakuiem Petra

petra | 10.05.2015, 23:20

Odpoveď

Milá Petra,

vašu situáciu nie je možné hodnotiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne sa pozrieť na dojčenie, vyhodnotiť ako výdatne bábätko pije na prsníku, ako sa správa pri dojčení. Niekedy sa totiž niektoré prejavy správania bábätka pri ich pozorovaní vyhodnocujú ako kŕče, plynatosť a príčina môže byť v skutočnosti iná, ako sa zdá. Môže ísť o situáciu, ktorá súvisí s nedostatočným príjmom materského mlieka alebo nadmerným plačom.

Dobrý príkladom je napr. často tradovaný mýtus, že plynatosť súvisí s dojčením preto, že sa pri ňom bábätko nahltá veľa vzduchu. Je fyzicky nemožné, aby bábätko počas dojčenia hltalo vzduch. Dojčenie nie je pitie z fľaše. Pri dojčení nie je možné nasávať vzduch. Čo súčasne neznamená, že bábätko nemôže mať v brušku plyn, napr. z toho, že pred dojčením plače, ale samotné dojčenie tento vzduch do bruška nedostáva. Aj vo vašej situácii je možné, že správanie bábätka, ktoré pozorujete, môže súvisieť s niečim, čo je možné reálne pri dojčení zlepšiť a zmierniť tak príznaky, ktoré popisujete. „Hltavé papanie“ môže byť situáciou, v ktorej môže výrazne pomôcť osobná návšteva poradkyne - napríklad zlepšením prisatia a nápravou dojčenia.

Okrem toho, ak nepoužívate nejaký nosič alebo šatku na nosenie bábätka, začnite ho takto nosiť. Kontakt s vašim bruškom, pohyb pri nosení a ergonomická poloha pri nosení mu môžu pomôcť aj pri boľavom brušku, okrem toho nosenie dokáže zmierniť nespokojnosť bábätka, ktoré napr. potrebuje spinkať a táto nespokojnosť sa často môže prejavovať ako boľavé bruško.  

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri