SK / CZ / UA / RU

Vynucovanie dojčenia u 27 mesačného

Otázka

Dojčím na požiadanie už takmer 2 a pol roka. Po druhom roku už to bolo pre mňa krízové, pretože malý sa stále budil aj 5-10 krát za noc len preto že si potreboval podudlať. Teraz som aj tehotná v prvom trimestri. Núdzovo som už cítila potrebu spánku, nezvládala som tú extrémnu únavu. Preto keď sme zistili že je synček schopný s oteckom prespať celú noc bez jediného prebudenia (museli byť spolu v nemocnici), tak som sa s malým dohodla že už je velký chlapček, že sa napapá večer keď pôjde spinkať a potom keď bude slniečko (nadránom). Zobral to, spočiatku sa budil vždy len raz za noc, vtedy som mu to znova vysvetlila a nadránom ma vždy nadšene budil mami mami slniečko pááááli. Vidím velký prínos aj na fungovaní rodiny, malinký sa teraz nebudí už ani raz. Čo ma však trápi - neviem či je to mocenská hra z jeho strany že a aj tak bude po jeho- že aj keď sa dojčí povedzme hodinu, o chvíločku znovu príde a dojčí sa ďalšiu polhodinu, to ešte chápem...ale keď za dve minúty znova keď vidí že napr.ležím na bruchu a nemá na dosah prsia, alebo robím niečo čo sa mu nepáči - napr. idem na záchod, tak sa chce znova dojčiť len preto že potrebujem chvíločku pre seba. Keď mu poviem že nie teraz nedáme, pred chvíločkou si mal vela, mama leží na bruchu (napr) začne taký hysterický rev, aj hodinový boj kedy ma chce udierať, stále vrieska a ja to jednoducho nedávam... Nemyslím si že je to len tým odstavením v noci - robil to aj predtým. A to neustále striedanie prsníkov aj 20krát a neschopnosť naučiť ho aby mi neustále nežmolil bradavku...to už radšej ani nespomínam.Nechcem niečo zanedbať.... Nad tandemovým dojčením som uvažovala, uvidíme či sa malý odstaví sám alebo nie.

Zuzana P. | 02.05.2015, 22:14

Odpoveď

Milá Zuzana P.,

vašu otázku nie je možné jednoznačne zodpovedať. Deti v tomto veku sú veľmi citlivé. Ak je matka znova tehotná, deti to veľmi intenzívne vnímajú. Vnímajú aj to, že potrebou matky, ktorá prežíva ďalšie tehotenstvo, je získať viac času a priestoru pre seba a svoje potreby.Okrem toho sa v tehotenstve zníži tvorba mlieka, a aj preto sa deti správajú inak. Tieto deti chápu, že sa niečo deje.Často reagujú tak, ako popisujete – vyžadujú sa prehnanej pozornosti, možno, aby cítili, že matka ich naozaj vníma a prijíma. Mnohé matky to takto v skutočnosti vo vnútri aj vnímajú a cítia. Do toho však z ich strany vstupujú dve veci:

- ich vlastné potreby a nervozita z toho, že nie sú napĺňané

- predstava, že dieťaťu treba dávať nejaké hranice a nedovoliť mu všetko.

Tieto dve veci často dokážu ovplyvniť matkinu intuíciu, ktorá vníma, že dieťa toto nerobí s cieľom byť zlé. Otázku, čo s týmto ďalej, nie je jednoduché vyriešiť. Pretože napríklad potreba častého alebo dlhého dojčenia špeciálne v tomto veku dieťaťa nie je ničím výnimočná, a rovnako nie je ničím výnimočné, ak to matka vníma negatívne, prečítajte si napr. túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3076

Niekedy v situácii, že dieťa sa takto intenzívne dožaduje toho, aby mu matka bola k dispozícii, paradoxne pomáha mu to naozaj plne umožniť, koľko sa len dá. Dajte tomu napr. týždeň – berte ho so sebou aj na záchod, vyhovejte mu, ak sa chce dojčiť, keď ležíte na bruchu, berte ho úplne všade so sebou, nechajte ho nasýtiť sa vašou prítomnosťou. Niekedy deti potom sú schopné sa od matky znova trochu viac odpútať. Ak by to nepomohlo, pokúste sa citlivo a s láskou nastavovať hranice tak, aby ste dokázali fungovať ďalej. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri