Bolesti počas celého obdobia dojčenia

Daniela O.    16.06.2011, 12:18

Chcem sa opýtať na bolesti pri dojčení. Dojčila som 3 deti. Bolesť bola vždy len približne 1. mesiac, kým si bradavky privykli na to, že su namáhané atď. Ale pri 4. dieťatku ma bolesti sprevádzali po celý rok dojčenia. Neboli to len bradavky, ktoré boli z času na čas popraskané, ale aj pichanie vo vnútri prsníka počas dojčenia. Teda skoro výlučne počas dojčenia. Ak som dojčila častejsie, tak bolesť odznievala aj po dojčení. Ale nebolo tam to intenzívne pichanie. Viem, že to nebolo nič prirodzené. Tak sa chcem opýtať, či to nemože byť dôsledok nejakej diagnózy... Ďakujem. S pozdravom Daniela O.

Milá Daniela,

bolesť pri dojčení nie je normálna. Ani prvý mesiac. Bradavky si nemusia "privyknúť" na namáhanie. Je však pravda, že bolesť je častá, hoci by to tak nemalo byť. Počas prvého mesiaca veľmi často súvisí s nesprávnym prisatím a polohou a dá sa vyriešiť zlepšením polohy a prisatia tak, ako je to v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Nech je príčina bolesti akákoľvek, zlepšenie polohy a prisatia je vždy základom pre jej odstránenie.

Bolesť, ktorú popisujete pri svojom 4. dieťatku, má istotne ešte aj nejakú ďalšiu príčinu. Zhodnotiť príčinu takejto bolesti spätne nie je úplne jednoduché, ale jedna z diagnóz, ktorá vyplýva z vášho popisu, by mohla byť kandidóza na prsníku (pleseň). Tá sa prejavuje popraskanými bradavkami, pichaním aj vo vnútri prsníka, bolesťou, ktorá môže začínať ku koncu dojčenia, pretrvávať aj medzi dojčeniami a často je výraznejšia než len bolesť, ktorá je spôsobená nesprávnym prisatím. Niekedy sa kandidóza môže prejavovať aj svrbením, pálením, koža bradavky a časti dvorca je ružovšia, niekedy sa šúpe. Je obdivuhodné, že ste takúto bolesť vydržali takú dlhú dobu.

Ak by bola diagnostikovaná kandidóza, potom treba postupovať podľa tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Najlepšie je bolesti predchádzať správnym prisatím a polohou už od začiatku, ale ak sa bolesť objaví, treba ju riešiť, pretože riešenia existujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti počas celého obdobia dojčenia