SK / CZ / UA / RU

Ako sa zbavit klobucikov

Otázka

dobry den, mam male babatko, ma 4 mesice a kojim ho cez klobuciky od jeho 1,5 mesiaca, dovtedy bol na striekacke, neskor na flaske, narodil sa predcasne a nemohla som ho kojit skoro mesiac a pol tak som mliecko odsavala a krmila ho cez flasku. to sposobilo, ze ked som ho uz kojit mohla nechcel sa prisat na bradavku, bola som zufala a velmi som chcela kojit tak som to vyskusala s klobucikom a slo to, problem je v tom, ze teraz ked ma uz vacsi apetit a hlad pyta si viac mliecka ako mam, priedpokladam, ze klobuciky spomalili tvorbu mliecka a ked cez nich dietako pije nestimuluju vyssiu tvorbu mliecka a tak uz mesiac musim krmit aj umelym mliekom, posledny tyzden ale citim, ze nemam uz skor ziadne mlieko a dietatko uz takmer stale musim dokrmovat z flasky, velmi ma to trapi a neviem ci sa moje dojcenie da este zachranit a ako ho prinutit prisat sa na bradavku ked to proste nevie. uz som mala doma aj laktacnu poradkinu, ale nepomohla, napriek jej radam sa maly nevedel prisat a bolo to trapanie pre neho aj pre mna, tak som zasa zacala riesit klobuciky, brala som to ako zachranu, ale vidim, ze to nevedie k nicomu iba k stale nizsiej a nizsiej tvorbe mliecka. teraz som sa rohodla, ze bud s dojcenim seknem nadobro, alebo budem dojcit plnohodnostne bez klobucikov. prosim poradite mi ako to zvladnut bez toho aby bol maly nerovzny a hladny a ja tak frustrovana? dakujem

lola | 26.05.2015, 15:26

Odpoveď

Milá Lola,

bábätko v takejto situácii má niekoľkomesačnú skúsenosť s tým, že ak ide sať alebo ak sa potrebuje nasýtiť, prisáva sa na umelohmotnú náhradu bradavky, ktorá je tvrdá a dlhá. Nemusí byť pre neho jednoduché rýchlo sa preorientovať na to, že ak sa prisáva, bude to na prsník, ktorý je úplne iný štruktúrou, textúrou, chuťou... Aby bolo motivované sa o to aspoň pokúšať, je možné urobiť viaceré kroky, ktoré by mohli situáciu pomôcť začať zlepšovať, ale na druhej strane, je potrebné mu dať veľa času, už len preto, že táto situácia sa vyvíja už 4 mesiace. Nie je možné čakať výrazné zlepšenie za pár dní. Z vašej otázky  nie je zrejmé, aké je meno poradkyne, s ktorou ste situáciu riešili, koľkokrát ste sa spoločne stretli a najmä, ktoré kroky vám poradkyňa odporučila a ktoré kroky sa potom realizovali. Skúste nám doplniť tieto detaily, aby sme vám vedeli ešte konkrétnejšie odpísať.

V situácii, ktorú popisujete, by ste mali spoločne s poradkyňou urobiť tieto kroky:

1. Zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala potrebu mlieka bábätka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/. Toto je kľúčový krok. Zvýšenie tvorby mlieka by navyše mohlo pomôcť prekonať frustráciu bábätka na klobúčikoch, pretože by získavalo viac mlieka.

2. Skontrolovať podjazykovú uzdičku a hornú uzdičku bábätka, ktoré niekedy výrazne zhoršujú schopnosť bábätka sa prisať a pre bolestivosť pri dojčení spôsobujú, že bábätko sa odmieta dojčiť úplne. Zvlášť, ak ide o predčasne narodené bábätko, je možné predpokladať, že toto bude dôležitým krokom, pretože práve tieto tkanivá sa uvoľňujú v posledných týždňoch tehotenstva a predčasne narodené bábätká ich často už nemajú šancu v maternici absolvovať, pretože sa narodia skôr.

3. Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Kontakt koža na kožu pomáha zvyšovať tvorbu mlieka a pomáha bábätku zažívať pocit, že pri prsníkoch mamičky je príjemne a dobre. To môže zvýšiť jeho ochotu sa skúsiť prisať vo vhodnej chvíli k prsníku.

4. Bolo by tiež dôležité pokúsiť sa prisať bábätko bez klobúčikov a nedokrmovať ho fľašou. Za štandardných okolností by vám poradkyňa v osobnom kontakte mohla ukázať, ako dokrmovať bábätko priamo na prsníku laktačnou pomôckou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

alebo ako ho kŕmiť mimo prsníka tak, aby ste nemuseli použiť klobúčik alebo fľašu na kŕmenie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Problém je, že tieto techniky sa realizujú lepšie pri menších bábätkách. Pri 4-mesačnom bábätku sa nemusí podariť ho dokrmovať na prsníku a tak mu pomôcť prisávať sa bez klobúčikov, rovnako bábätko v tomto veku môže odmietať kŕmenie pohárikom ako alternatívu fľaše. Na druhej strane, dokiaľ to nevyskúšate, nemôžete vedieť, či toto nebude fungovať. Možno vaše bábätko bude ochotné spolupracovať a zvýšili by ste tak šance, aby sa bolo ochotné prisávať bez klobúčikov. Tieto šance výrazne stúpnu, ak sa zvýši tvorba mlieka a ak bude bábätko tráviť veľa času v kontakte koža na kožu s vami.

Okrem toho, keďže má vaše bábätko už 4 mesiace, ak by vykazovalo známky pripravenosti na príkrmy (načahuje sa za vašim jedlom, je schopné si ho dať do úst), mohli by ste vyskúšať ho dokrmovať tuhou stravou a nahradiť tým dokrmovanie fľašou. Spolu s účinným zvyšovaním tvorby mlieka by toto mohlo pomôcť prestať používať fľašu a umelé mlieko. Ak by ste takto chceli prikrmovať, pozrite si návod v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

v časti „Umelé mlieko alebo príkrmy?“

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri