SK / CZ / UA / RU

Dlhe spankove intervaly

Otázka

Dobry den. Mam 8 tyzdnovu dcerku po cisarskom a prve dva tyzdne bola dojcena a dokrmovana. Asi po 10 dnoch sa mi spustilo mlieko a flasku sme vysadili. Od tej doby je vylucne dojcena. Dudlik nema rada a vypluva ho, no ked je velmi unavena a nevie ako ma zaspat tak si necha dudlik kym nezaspi potom ho vypluje. Moja otazka sa tyka jej spankovych intervalov. Uz nezaspi hned po kojeni alebo pri kojeni ale vypluje prsnik ked ma dost a potom uz len kuka dokola taku hodinku. Potom zacne zyvat a zaspi. V najlepsom pripade. Lenze ked uz zaspi tak spi aj 3-4 hodiny a v noci aj viac. V podstate vecer ju nakojim okolo 8-9 ulozim spinkat a potom sa zobudi az okolo 3-4 napapame sa prebalime vacsinou v polospanku a zase zaspinka a potom sa zobudi az okolo 7-8 rano. Cez den mi zase spinka menej. Niekedy aj vynecha cely interval spanku. Napriklad nakojim ju o 3 a cely cas nespi ale potom okolo 5 uz je velmi unavena a place tak ju nakojim zase a potom zaspi a spi aj 4-5 hodin. Viete mi povedat ci je to v poroadku alebo ak nie tak ako to napravit? Dakujem

Tatiana | 12.06.2015, 13:49

Odpoveď

Milá Tatiana,

spánkové cykly a intervaly bábätiek môžu byť rôzne a individuálne. Dôležité je, aby pritom bábätko nebolo uplakané a aby priberalo a prospievalo. Z vašej otázky nie je zrejmé, či to takto je. Navyše, ak používate cumlík, aj príležitostne, toto komplikuje možnosť posúdenia situácie. Je dosť dobre možné, že je všetko v najlepšom poriadku a je tiež možné, že sú aspekty toho, čo píšete, ktoré by sa dali zlepšiť.

Bolo by dobré sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa spoločne pozreli na dojčenie a aj na to, ako to vyzerá so spánkom bábätka. Poradkyňa vám bude vedieť odporučiť rôzne tipy a praktiky, ako pomôcť bábätku jednoduchšie zaspať po tom, čo sa výdatne nadojčilo. Takto je možné, že nájdete iné spôsoby starostlivosti o bábätko, pri ktorých budete vedieť odbúrať úplne používanie cumlíka na zaspatie, pretože aj občasné používanie cumlíka negatívne ovplyvňuje spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku a to postupne znižuje tvorbu mlieka. Môžete tiež cez deň tráviť čas v kontakte koža na kožu a nosiť bábätko v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu. Definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú.  Bábätko je dôležité a dobré nechať spinkať tak dlho, ako to potrebuje. Je tiež dobré vedieť, že niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Spoločne s poradkyňou tiež skontrolujete to, ako výdatne bábätko pije na prsníku, poradkyňa vás naučí rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku saje a kedy pije a posúdiť, či pitia bolo dostatočné množstvo a na základe toho potom posúdiť, či situácia so spánkom môže nejakým spôsobom súvisieť aj s dojčením.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri