SK / CZ / UA / RU

Symetrické prisatie? Doplnenie

Otázka

Dobry deň, potrebujem ešte reagovať na Vašu odpoveď http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3529. 1. Aj ked malu prilozim asymetricky, hornou perou si sama vcucne zvysok dvorca. Dolnu peru ma uplne pod dvorcom, hornu na jeho konci, takze asymetria iba o 0,5cm.Brada zaborena v prsniku, nos mimo. 2. Beriem homeopatila a caje na podporu tvorby, myslim si ze mlieka mam dost. Mala sa dokaze napit tak, ze vypluje bradavku a viac nechce aj ked jej este mliecko odstriekavam na pery a jazyk. 3.Koza na kozu sme skusali, ked som mala pocit ze mam menej mlieka. Navzajom sme sa spotili:-), ale problem bol skor v tom,ze sa mi mlieko samo spustilo az striekalo a musela som prezliect perinu.Skoda kazdej kvapky.Malu neviem polozit medzi prsia,lebo ich mam velke(70G-H) a pomerne pevne, takze lezi na nich a tlaci na mliecne zlazy. 4.Malá sa budi na bolest bruska a tlaci a prdi. Problem je v tom, ak uprednosti "utisovaciu" funkciu prsa pred "krmnou".Vtedy nepije ani z naliateho prsnika a robi tie pre mna bolestive pohyby(hornou perou dnu a von bradavku). 5.Bakterie mam vyliecene, ale trapi ma ziva koza. Ako keby ste si odrezali spicku prsta aj s bruskom. Aj napriek problemom bojujem a hodlam kojit, celu teoriu mam nastudovanu, len prax je niekedy komplikovanejsia :-). Dakujem velmi pekne za Vas cas a odpovede,najviac mi pomohla info o obvaze a poradkyniach v cechach. Rada podporim Vasu pracu aj financne. Este raz dakujem

Katka | 24.06.2015, 08:36

Odpoveď

Milá Katka,

na mnohé vaše otázky nie je možné odpovedať prostredníctvom internetu. Bolestivé bradavky a asymetrické prisatie je potrebné riešiť osobne. To, čo popisujete ako asymetrické prisatie, nie je to, čo pod týmto pojmom myslíme my. Pri asymetrickom prisatí je potrebné prisať bábätko tak, aby asymetria zostala zachovaná počas celého dojčia a aby medzi nosom a prsníkom bol priestor na jeden prst. Úprava prisatia sa navyše nedeje pri samotnom prisávaní, ale tým, že sa pracuje so správnou polohou bábätka. 

Správne asymetrické prisatie ovplyvňuje poloha bábätka. S úpravou prisatia by vám mala pomáhať poradkyňa pri dojčení osobne, pretože sa vie zamerať na rôzne detaily, ktoré nie je jednoduché naštudovať z fotografií či videí. Okrem toho vie vyhodnotiť individuálne problémy, ktoré sa pri úprave prisatia vyskytnú, napr. to čo popisujete s „vcucnutím“ zvyšku dvorca po prisatí. Toto by sa nemalo diať a toto sa dá zmeniť.

Okrem toho vám poradkyňa pomôže s vyhodnotením podjazykovej uzdičky, ktorá môže naozaj v tomto celom veľa ovplyvniť. Navyše z vášho popisu je tiež možné, že má vaše bábätko prirastenú aj uzdičku na hornej pere.

Je možné, že pri väčších prsníkoch budete potrebovať ešte o to viac individuálny prístup a na mieru šité odporúčania. Úprava prisatia je kľúčová aj pre liečbu bradaviek. Otvorené rany na bradavkách alebo dvorcoch sú živnou pôdou pre infekciu a spoločne s poradkyňou by ste mali riešiť, prečo tieto rany vznikajú a nehoja sa.

Ďakujeme za milé slová aj za finančnú pomoc, ktorá nám pomôže pomáhať aj ďalším mamičkám.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri