SK / CZ / UA / RU

Málo priberá

Otázka

Dobrý deň. Môj synček má skoro rok a je kojený. Odmalička počúvame v poradni že pribral veľmi málo a mal by pribrať viac. Pripisovala som to mojim ťažkostiam s dojčením, mám úplne ploché bradavky a k tomu veľké ťažké prsia a mäkké dvorce. Malý sa vôbec nevedel prisať ani s pomocou. Bola som po cisárskom reze a niektoré polohy sa jednoducho nedali. Od začiatku som sa trápila aj s nadbytkom mliečka a silným vypudzovacím reflexom. V pôrodnici nám ponúkli klobúčiky a tie nám bohužiaľ ostali dodnes. Po dvoch mesiacoch si malý zvykol na silnejší prúd mliečka a pil pekne s prehĺtaním a pauzou v bradičke. Pomáhalo mi nechať ho pri jednom kojení piť len z jedného prsníka a pomocou stláčania ho vyprázdniť až do dna, dať pauzu a až potom ponúknuť druhý prsník. Medzi tým som ho nosila v nosiči alebo na rukách, lebo sa trápil s refluxom a keď som ho položila pogrcal sa. Myslela som že po zavedení príkrmov začne priberať viac, papá rád a chutí mu všetko, len toho spapá asi málo - okolo 100 ml na jednu porciu a v poradni stále počúvam ako málo pribral. Synček je odmalička veľmi živý, akčný, veselý, pohybovo je veľmi zdatný - v 6m. štvornožkoval, v 8m stál a od 11m. nám chodí. V súčastnosti dostáva 4 príkrmy denne a ráno, večer, v noci a vždy medzi dvoma jedlami je podľa potreby kojený, takže spolu tak 5-6krát za deň. Keď doň dostanem viac jedla odmietne mi najbližšie kojenie a naopak keď ho častejšie prikladám nezje príkrm, len sa v ňom pobabre. Teraz v lete mi nechcel jesť vôbec, len trochu ovocia na raňajky a celý deň sa len kojil. Navyše odkedy chodí je na nezastavenie a ja už počujem ako nám v poradni opäť vynadajú že nepriberá. Počula som že existujú dáke grafy podľa ktorých si vyrátam koľko by mal pribrať a narásť. Prosím poraďte mi kde robím chybu, nechcem ho kŕmiť nasilu ale mám obavu aby mu niečo nechýbalo. Jeho váha z pordní je - pri narodení 52cm 3960g, 4t. 54cm 4650g, 8t. 56cm 5290g, 15t. 62cm 6160g, 23t. 66cm 6745g, 31t. 69cm 7415g, 40t. 70cm 8275g.

Mária | 17.07.2015, 10:56

Odpoveď

Milá Mária,

priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile – priberá „veľké množstvá“, rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Z vašich údajov o hmnotnosti sa dá urobiť prepočet v percentilových grafov.  Toto sme urobili. Nemusíte sa vôbec báť. Čisto z hľadiska hmotnosti sa vaše bábätko počas celého života pohybuje okolo 15. percentilu, z hľadiska priberania sa toto zdá byť úplne v poriadku. 15. percentil znamená, že ide o úplne normálne bábätko, ktoré ale konštantne dobre priberá. Takéto bábätko priberá presne svojím tempom. Nie je dôvod na znepokojenie. 

Samotné údaje o hmotnosti však nie sú postačujúci faktor pre vyhodnotenie vašej situácie. Popisujete rôzne faktory, ktoré potenciálne nemusia s dojčením fungovať z dlhodobého hľadiska, napr. používanie klobúčikov, dojčenie z jedného prsníka. Vo vašej situácii by sa oplatilo skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a vyhodnotiť ako vyzerá dojčenie z hľadiska pitia bábätka, ako často sa takto bábätko dojčí, aké iné faktory môžu dojčenie ovplyvňovať a na základe týchto informácií by ste potom s poradkyňou riešili vašu situáciu individuálne. Ideálne by samozrejme bolo prestať používať klobúčiky, na druhej strane, ide o staršie bábätko, pri ktorom nemusí byť jednoduché urobiť takúto zmenu. Každopádne stojí za to, to aspoň občas vyskúšať – ponúknuť bábätku prsník bez klobúčikov, ideálne v situácii, kedy je pokojné, napr. pri prebúdzaní, alebo po tom, čo strávite nejaký čas spoločne v kontakte koža na kožu a necháte bábätko byť pri vašich odhalených prsníkoch, možno sa prisaje. Okrem toho vytvárajte situácie pre časté dojčenie. Buďte spolu s bábätkom často v kontakte, nechajte ho zaspávať na prsníku, spať na prsníku, ponúkajte mu prsník, ak sa udrie, alebo rieši psychicky náročnú situáciu, keď je nervózne, využívajte všetky funkcie dojčenia, nielen výživovú, pri dojčení striedajte prsníky. Neponáhľajte sa s príkrmami, toto nepomôže, aby bábätko priberalo „lepšie“. Prečítajte si tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Pre budúcnosť je dobré vedieť,  že vaše prsníky a bradavky sú len jednou z možností, ako normálne prsníky môžu vyzerať. Mnohé matky majú väčšie prsníky, bradavky, ktoré sa označia ako „ploché“ sú jednou z možností normálnych bradaviek a mäkké dvorce takisto. Toto je dôležité vedieť pre prípadné ďalšie tehotenstvo, aby ste sa dokázali vyhnúť použitiu klobúčikov.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri