SK / CZ / UA / RU

Operácia štítnej žlazy

Otázka

Mám absolvovať operáciu štítnej žlazy (kompletne odstránenie), prosím vás mám 1,5 ročne dievčatko, ktoré dojčím na požiadanie. Ako im to doma ulahčiť počas tých 5-tich dní v nemocnici. Najhoršie predpokladám budú noci, pre otecka kedže mala sa často budí. A ako to bude po operácii budem môcť dalej dojčiť, som zúfala. a neviem už na koho sa mám obrátit . Lekárka mi povedala, že ju mám odstaviť a ja si to neviem predstaviť ako to urobiť. Dakujem

LENKA | 21.08.2015, 07:41

Odpoveď

Milá Lenka,

čo sa týka operácie štítnej žľazy:

1) môžete dojčiť až do doby tesne pred operáciou. Dohodnite si, aby ste na operáciu prišli až presne v deň zákroku (nie už večer predtým).

2) operácia štítnej žľazy môže mať rôzny časový rozsah vzhľad na jej priebeh - môže trvať aj 3,5 - 4 hodiny. Plus možno dve - tri hodiny bezprostredne po operácii, kým sa vyspíte. Ale potom môžete dojčiť hneď, ako na to budete mať chuť, ešte v deň operácie. 

3) hľadajte nemocnicu, kde by umožnili dcérke a manželovi byť pri vás.

4) po operácii štítnej žľazy je možné ísť domov na druhý deň (vtedy sa už budete cítiť relatívne dobre) a môžete ďalej dojčiť. 

5) ak vám bude po operácii navrhnuté užívanie špeciálneho vitamínu D plus vápnika, tak ich môžete užívať aj popri dojčení.

6) prvú noc po operácii vám manžel bude musieť pomôcť. Môžete dojčiť a dcérku dojčením aj uspať, ale potom skúste predsa len manžela naučiť, ako môže dcérku uspať v nejakom nosiči a podobne. 

Hľadajte nemocnicu, kde vám vyjdu v ústrety.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri