SK / CZ / UA / RU

Prikrmy

Otázka

Dobry den. Moja dcerka ma 5 mesiacov a je dojcena na poziadanie... Pije casto a pekne pribera... Ma nieco cez 7kg... Proste vsetko ok... Ale uz asi 2 tyzdne, ked mam jedlo v ruke alebo starsia dcerka, tak sa ide zblaznit a strasne sa natahuje a hned ho chce dat do pusy...Cuckala si tak uz melonik, jablcko, banan, avokado a trosicku korky z chleba... Vsetko z mojej ruky, ktoru si pritiahla k svojim ustam a sama sa tak krmila...Ano viem, je to skoro ale fakt ona sa ide zblaznit... Ked som jej to vzala z rucky resp odtiahla ruku, ze uz dost, lebo predsa este je malinka, tak spustila taky plac, ze az mi jej bolo luto... Nemala ziadnu zlu reakciu a ani nepila menej mliecka... Chce proste jest vsetko co vidi, ze jeme aj my... Az sa trasie co tak velmi chce ppapat...Takze moja otazka znie...mam jej uz davat prikrmy??? Alebo cakat este mesiac kym bude mat 6 mesiacov??? viem aky je postup pri prikrmoch...ze najpr by mali byt zeleninkove a maskove a az tak ovocne a lepok az neskor atd...ale ked dieta prejavuje taky zaujem? Man to aj tak odkladat az do 6.mesiaca???? Dakujem...

Zdenka | 01.09.2015, 20:51

Odpoveď

Milá Zdenka,

sledujte prejavy svojej dcérky, jej správanie a nie kalendár. Ak dcérka prejavuje záujem o jedlo a uspokojuje ju to, že môže mať niečo v ruke a cmúľať to, tak jej to umožnite. Toto je spôsob, akým sa deti učia jesť.  

Pokračujte v tom, čo robíte - keď si dcérka pritiahne niečo do svojich úst z vašej ruky, nechajte ju, nech sa sama kŕmi. Presne toto je ideálny spôsob zavádzania príkrmov. Neberte jej z ručičky to, čo papá, nechajte ju jesť. 

Zavádzanie príkrmov nemusí byť nejaký formálny bod, keď po prvýkrát uvaríte a rozmixujete mrkvu. Zavádzanie príkrmov má byť reakcia na záujem dieťaťa o jedlo v čase, keď niečo jete vy alebo vaša rodina. Jedlo a jeho konzumácia je spoločenská udalosť, do ktorej sa vaša dcérka chce zapojiť. Teraz má fázu, keď chce jesť, povzbuďte ju v nej a využite ju. 

Nemáte na čo čakať. To, že vaša dcérka toto robí, neznamená, že bude jesť veľké množstvá jedla. Znamená to, že bude ochutnávať, jesť to, čo ju zaujme, že bude experimentovať a jesť také množstvá, ktoré sama chce. Toto nijako neohrozuje dojčenie.

Nie, pri príkrmov nie je postup, ktorý by stanovoval, že majú byť najprv zeleninové či mäsové príkrmy. Dávajte dcérke jedlo tak, ako ste jej dávali doposiaľ - zo svojej ruky, to, čo vy budete jesť. 

Prečítajte si náš článok o zavádzaní príkrmov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri