Odmietanie príkrmov
Otázka
Dobrý deň, prosím Vás o radu, už som zúfalá. Môj syn má 7 mesiacov a 1 týždeň, je kojený na požiadanie, v noci sa budí na papanie cca 3x, prospieva pekne, má niečo okolo 11 kíl. Problém je, že mi úplne odmieta akékoľvek iné jedlo. Od šiestich mesiacov som mu začala variť zeleninku na obed, no zjedol po trošičke jednu čajovú lyžičku, viac nie. Postupne som pridávala po troch dňoch iný druh zeleninky a dúfala som, že sa rozpapá. Doteraz sa to však nezlepšilo. Spapá stále len po štipkách jednu čajovú lyžičku zeleninky a možno dve lyžičky jablkovej domácej presnidávky za deň a aj to mu musím na silu tlačiť do ústočiek, až mi to je ľúto. Prípadne to málo spapá len ked mu to dávam prstami a nie príborom. Nechce mi vôbec nič papať, pred všetkým zatvára silno pery, odtláča mi ruku a strašne plače, až sa mu nedá nadýchnuť. Normálne má strach v očiach, keď vidí príbor a to sa snažím mu ho meniť. Jedine, pred čím mi otvára ústočká je pečivo, ale to tiež len úplne minimum, len tak raz za čas dokopy kúsok ako nechet na palci. Doktor hovorí, že to je o mojej lenivosti, že ho mám vyhladovať a uvidím, ako bude jesť, že veď ho je aj tak dosť. No aj keď mu dám tri hodiny po kojení, strašne plače a nechce papať a dlhšie ho trápiť nemienim nechať. Skúšam mu teda počas celého dňa ponúkať papať normálnu stravu popri kojení, doma varenú, kupovanú, no bezvýsledne. Viete mi prosím poradiť nejaké triky, ako na to, alebo mám to nechať na ňom? Mlieka mám dosť, no bojím sa, či mu stačí. Najdlhšie vydrží nepapať tie 3-4 hodiny cez deň, no niekedy si pýta už skôr. Samozrejme veľa krát je to len o tom kontakte, kedy chce byť len na prsníku. Na druhej strane ho nechcem na silu tlačiť jedlom, keď nechce. Ďakujem za akúkoľvek radu.
Odpoveď
Milá Jana,
môžete sa upokojiť, vaše bábätko je výdatne dojčené, výborne priberá a prospieva a správa sa úplne normálne. Vôbec nič mu nechýba a nemáte, kam sa ponáhľať. Mnohé dostatočne dojčené deti v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov nezjedia reálne veľké množstvá jedla. Je to tak v poriadku, za predpokladu, že sú výdatne dojčené.
Bábätká sa spočiatku ešte len učia jesť jedlo a je normálne, že dojčenie tvorí drvivú časť ich celkového príjmu potravy. Naďalej dojčite tak ako doposiaľ. PRÍkrmy sa k dojčeniu PRIdávajú, nemajú teda za úlohu znižovať počet dojčení či záujem bábätka o dojčenie. Pokojne bábätko dojčite tak, ako doteraz, na požiadanie, kedykoľvek chce.
Príkrmy zväčša neovplyvňujú počet nočných zobudení – naopak, niekedy ich počet ešte pribudne. Dieťatko sa bude učiť jesť postupne, nenúťte ho do jedla, dajte mu jedlo ochutnávať, brať do ruky, oblizovať, nechajte ho vyberať si z vášho taniera to, na čo má chuť. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá príkrmov, je rozličný pre rozličné deti. Obdobie zavádzania príkrmov (skúšania jedenia trvá rok a pol – až po 2 rokoch života dieťaťa začne byť dôležité, aby dieťa aj niečo skutočne zjedlo). Hlavná otázka teraz je, či vaše dieťatko prospieva a vaše bábätko sa zdá, že priberá výborne. Väčšina detí, ktoré sú v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov dobre dojčené a zároveň jedia trošku príkrmov, prospieva dobre a postupne sa neskôr rozpapajú viac. Nie je vhodné ich do jedla nútiť ani sa nemusíte trápiť.
Vo vašej situácii je dôležité si uvedomiť, že dôvod, pre ktorý bábätko približne v šiestom mesiaci prejaví záujem o príkrmy, nepochádza z toho, že by bolo hladné alebo že by mu už materské mlieko „nestačilo“. Ale jednoducho preto, že v tomto čase bábätko je pripravené začať sa učiť jesť. Začať skúšať robiť to, čo robia ostatní ľudia okolo neho a raz – v ďalej budúcnosti – to bude robiť aj ono. Učí sa to v čase, kedy materské mlieko naďalej pokrýva všetky výživové požiadavky dieťaťa a ešte mnoho mesiacov bude a kedy nezáleží na množstve príkrmov a tekutín, ktoré dieťa spapá, ale na tom, že to skúša. Preto nepomôže bábätko vyhladovať. Ono totiž nechce príkrmy kvôli hladu, ale preto, že to robia všetci naokolo a v tomto veku je pripravené to začať skúšať. Preto je dôležité povzbudiť záujem bábätka skúmať, hrať sa s jedlom, zisťovať, čo ako chutí, akú to má konzistenciu, nechať ho hrať sa s jedlom rukami. Namiesto naháňania bábätka lyžičkou, sa preto môžete uvoľniť a nechať to na synčekovi. Prestaňte ho aktívne kŕmiť. Vašou úlohou nie je dieťa nakŕmiť, ale vytvoriť prostredie a príležitosť pre to, aby sa učil jesť. A rovnako aj piť.
Motivujte bábätko tým, že budete jesť pred ním, že bude jedávať aj s inými ľuďmi, takto bude mať šancu napodobňovať, čo robia ostatní a učiť sa to. Urobte z jedenia radosť, nie chvíle stresu. Sústreďte sa na to, aby synček mal šancu sa dojčiť podľa svojich potrieb, nepredlžujte intervaly medzi dojčeniami, dojčite tak, ako doposiaľ a medzitým nezávisle od toho, kedy sa bábätko dojčilo, jedzte spoločne s bábätkom a dajte aj jemu šancu natiahnuť sa za tým jedlom, o ktoré má záujem. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Ak spapá maličké množstvo jedla, je to len bonus. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla.
Prečítajte si k tejto téme aj tieto články:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/
http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu