Chore babatko a pozitivne CRP napriek dojceniu :-(
Otázka
Dobry den. Len nedavno som pikladala otazku plnu obav ci moje babatko neochorie odo mna kedze zijeme kontaktne nosime sa, spime spolu...a ci mozem brat lieky na alergiu. Toto sme zvladli a je tu dalsi problem ... Moja 5,5 mesacna princezna zacala pred 3 dnami mat zvysene teploty v rozmedzi od 37.3 az po 38.3. Vzhladom na dalsie sprievodne znaky ako hnacka a cucanie dasienka sme sa aj s lekarkou zhodli na tom, ze to budu asi zuby. Dnes na 4.den teploty a mrzutost neustupovali a tak sme zasli do ba na pohotovost kde jej urobili CRP. Nalez bol pozitivny ...vysoke zapalove markery (42) a udajne podozrenie na zapal movovych ciest. Som v soku, som nestastna a bezradna...verila som ze moje mlieko ju ochrani...neviem si ani len predstavit kde mohla prechladnut...davam na nu obrovsky pizor a zrazu sme na atb(predpisali nam suprax) verila som zr s mm je v bezpeci citim sa strasne.
Odpoveď
Milá Lucia,
materské mlieko má množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré chránia bábätko pred infekciami. Ale na druhej strane, tieto imunitné látky a faktory sú v materskom mlieku aj preto, aby bábätko pomáhali, ak náhodou ochorie. Ak dojčíte, vytvárate pre svoje bábätko situáciu, v ktorej je ochraňované a v ktorej získava mimoriadnu pomoc, ak ochorie. Napriek tomu nie je vylúčené, že dojčené bábätko by nemohlo ochorieť. Urobili ste všetko, čo ste mohli. V tejto situácii vám práve dojčenie znovu pomôže, aby sa bábätko uzdravilo čo najrýchlejšie a poskytne vám nástroj na to, ako ho upokojiť, uľaviť mu od bolesti a podobne.
Pre každú matku je väčšia choroba jej dieťaťa obrovský šok a sklamanie. Veľká väčšina matiek dojčí aj preto, že dojčenie je zdravé a pomáha zdraviu dieťatka. Je pochopiteľné, že v tejto situácii sa cítite sklamaná, že dojčenie dcérku neochránilo pred ochorením. Dojčenie je spôsob výživy a starostlivosti o dieťatko, pri ktorom dieťa získava podmienky pre normálny vývoj. Nedojčené deti alebo deti, ktoré boli dojčené krátkodobo bývajú štatisticky častejšie choré a ich choroby mávajú častejšie horší priebeh.
To neznamená, že by dojčenie zlyhalo a neoplatí sa dojčiť. Choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Materské mlieko naďalej poskytuje stovky látok, ktoré sa nikde inde nenachádzajú. Naďalej poskytuje látky dôležité pre správnu imunitnú odpoveď, probiotiká, ktoré pomôžu dostať sa z nežiaducich účinkov antibiotík na črevnú mikroflóru. A dojčenie je stále viac než len materské mlieko. Dojčením pomôžete dieťatku prekonať toto ťažké obdobie lepšie – ľahšie ho uspíte, upokojíte, znížite prežívanie stresu a bolesti. Dojčenie upokojí aj vás, ako matku, ak budete vidieť, že bábätko napriek infekcii ostáva pri dojčení dostatočne hydratované a nasýtené, že ho viete uspať a pomôcť mu vyspinkať sa a bojovať s chorobou.
Chorobu vášho bábätka nespôsobilo to, že spolu kontaktne žijete. Naopak, práve dojčením, spoločným spaním a nosením ste pomohli v jeho správnom vývoji. Spätne nezistíte, koľkým chorobám ste sa za polroka života dcérky vyhli práve vďaka tomu, že ju dojčíte a pomáhate jej správnemu vývoju. Aj teraz je dôležité, aby ste dojčili ďalej. Vaša dcérka to práve teraz potrebuje najviac. Veríme, že táto choroba čoskoro pominie a všetko bude v poriadku.
Na diagnózu zápalu močových ciest nestačí však CRP, je dobré mať kultiváciu moču, napríklad.
Držíme palce!
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu