SK / CZ / UA / RU

Odstavenie

Otázka

Pekný den prajem. mam rocnu dcerku, ktoru dojcim uz len v noci a cez den 3 krat pri zaspavani v noci sa budi 3 krat ked jej zubky nejdu a po pol hodinach ked idu. Okrem MM pije aj UM a to asi 600 ml.Moj problem je ze odmieta uplne jedlo aj vodu, nejavi ani zaujem ked mi stolujeme povie sice mna mna ochutna a vypluje. mozno pripustim ze to môze sposobovat rast zubkov, ktory je u nas od 6 tyzdna teraz ako rocna ich uz ma 16 a idu posledne patky, No ale myslim si, ze keby nepije tolko um tak by papala a hlavne pila. ale ked jej davku vynecham tak zacne plakat az sa povracia a potom najblizsie do nej okrem mlieka isto nic nedostanem. Poradte mi prosim vas ako ju odnaucit pit tolko mlieka a papat normalne jedlo. Uz som z toho fakt utrapena skusili sme uz naozaj vsetky dobre mienene rady. Spi s nami a dojcenie na poziadanie zial nebolo 100 percentne mozne nakolko ona neziadala ked jej isli zuby aj po 4 naraz proste odmietala uplne dojcenie az tak ze sme chodili po lekaroch a modlili sa aby sa nedehidratovala, ked uz ako tak nieco vypila aj z flase bo prsnik rezolutne odmietala tak to bolo max 200 ml, trvalo to mesiace a mesiace ja som si zatial 5 krat denne odsavala mlieko aby som onho neprisla teraz sa uz aspon tych tri krat za den nadojc, ale stve ma to mnozstvo um, vahu ma peknu 12 kg, ale bojim sa ci to neni z um.. za pomoc vopred dakujem ň oj

vladka | 15.09.2015, 12:07

Odpoveď

Milá Vladka,

z toho, čo píšete, je zrejmé, že ste za posledné mesiace prešli mnohými náročnými situáciami. Riešenie v tejto situácii by malo spočívať v postupnom odstraňovaní podávania umelého mlieka. Toto by mohlo byť možné, ak by sa zvýšila tvorba materského mlieka a pridali by sa postupy, ktoré by pomohli dcérke mať chuť sa častejšie dojčiť. Aj v tomto veku dieťatka je možné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka. Spoločne s opatreniami pre zvýšenie častosti dojčenia o nich hovoríme podrobnejšie v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Všetky tieto opatrenia by ste mali konzultovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

600 ml umelého mlieka môže totiž naozaj znamenať, že dcérka nemá priestor pre ďalšie jedlo. Ale riešením nie je nedať jej umelé mlieko ani ju nechať vyhladovať. Riešením je zvýšiť príjem materského mlieka a postupne zvyšovať aj príjem jedla. Ak sa zvýši príjem materského mlieka pri dojčení, pomôže to dcérke v týchto oblastiach:

- bude možné začať znižovať množstvo podávaného umelého mlieka, časom ho úplne odstrániť, pretože dieťa v tomto veku už nemá dostávať umelé mlieko ako náhradu materského mlieka (prečítajte si viac tu: http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/).  

- je pravdepodobné, že sa zvýši chuť dcérky do skúšania jedla. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Skúšajte jej teda jedlo ponúkať napríklad nejakú dobu po tom, čo umelé mlieko vypila. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. Ak sa podarí zvýšiť príjem materského mlieka, potom v tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Ročné deti bežne jedávajú pár lyžičiek. Dávajte potom dieťatku toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Je pravda, že mnohé bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla.

- ak bude dieťatko prijímať viac materského mlieka na úkor umelého, ktoré dostáva teraz, bude získavať omnoho viac živín a mnohých ďalších látok potrebných pre jeho správny rozvoj a vývoj a nebude také potrebné sa trápiť príkrmami. Za bežných okolností by v roku malo materské mlieko tvoriť najväčšiu časť potravy, ktorú dieťa prijme za deň.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri