SK / CZ / UA / RU

Ukončenie dojčenia

Otázka

Dobrý deň. Dcéra mi nastupila v septembri do škôlky, má 3,5 roka a odvtedy stále menej a menej pýtala dojčenie. Teraz je to 3 deň čo sa vôbec nedojcila.Mňa by zaujímalo že čo s prsiami?Nemám ich naliate,ani nebolia.Treba s tým niečo robiť, mám odstriekavat alebo nechať tak?Za aký čas mi odíde mlieko úplne? Dakujem.

Gabi | 11.10.2015, 21:45

Odpoveď

Milá Gabi,

veľmi sa tešíme, že ste spolu s dcérkou mohli ísť cestou dojčenia do prirodzeného odstavenia a radi sme vás na tejto ceste sprevádzali.

Samotné odstavenie môže mať rôzne podoby, niektoré deti sa odstavia náhlejšie, iné niekoľko mesiacov znižujú frekvenciu dojčení, niektoré deti sa určitú dobu dojčia aj s niekoľkodňovými prestávkami. Je teda možné, že dcérka sa ešte občas prisaje, občas sa na nejakú chvíľu môže znova dojčiť. Vaša tvorba mlieka sa postupnému procesu odstavovania prispôsobovala a to, že teraz nepociťujete naliatie prsníkov a ani bolesť, je presne to, ako má prirodzené odstavenia vyzerať zo strany matky. S prsníkmi nie je potrebné vôbec nič robiť. Odstriekavajte len v prípade, že by sa prsníky naliali a potrebujete pocítiť úľavu, odstriekajte len trošku, do úľavy. Z vašej otázky je však pravdepodobné, že toto vôbec nebudete pociťovať a potrebovať.

Na druhej strane je dôležité vedieť, že v určitej malej miere je možné, že tvorba mlieka bude pokračovať mnoho ďalších mesiacov, či rokov, ako sa ukazuje z našej štúdie, ktorú práve robíme. Toto je normálne a nie je to potrebné nijako riešiť. Držíme palce na ďalšej ceste materstva s vašou dcérkou! 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri