SK / CZ / UA / RU

Prirozeny odstav

Otázka

1.Syn 35měsíců 2.kojen plně regulérně dvakrát denně, ostatní kojení je spíše psychická záležitost, plně stravován od dvou let věku, do dvou let defakto plně kojen 3.víceméně ne 4."zčistajasna" přišel odstav...nevím, zda přirozený (zvládla jsem "těžký" porod-nakonec císařem, první čtyři dny bez syna, smrt manžela s následným samovolným potratem), nyní "problémy" v práci...je možné, že po téměř třech letech kojení jsem přišla o mléko? (pravda je, že je toho více, nový partner, kterého ale syn přijal víc než dobře a začala jsem cvičit, syn byl dvakrát na celý den mimo domov a jedenkrát na noc, vše přijímá s úsměvem, je to naprosto "vyladěné" dítě). Nikdy jsem "necítila" tok mléka, mléko neteklo samovolně, kojil se do nástupu do práce co tři hodiny (svoje vnitřní hodiny), příkrmy od čtyřech a půl měsíce do desátého, kdy do dvou let přestal jíst, pak pomalé rozjedení se, nyní jí téměř ukázkově. Jsou to dvě noci, kdy usl sám bez mléka, do té doby vždy usínal u prsa, i když půl roku zpátky už nepil, ale ududal se. plně pil po návratu z práce po vyspání a v noci. nyní jakoby ztrácí sací reflex. jsou to dva dny, možná se to ještě obrátí, ale...mám si za tím stát či mu dát svobodu? Za měsíc mu jsou tři roky...(moje domněnka byla, že budu kojit do cca čtyř a půl let, kdy sám příjde a řekne mamince, že už nechce mlíko, jako si řekl v roce a půl, že nechce plínku, následně o dva měsíce později ani na spaní...dodnes žádné nehody...Děkuji za odpověď. Dolejší Lucie-Lucslun :-)

Lucslun | 11.10.2015, 21:41

Odpoveď

Milá Lucslun,

prirodzené odstavenie prebieha pri každom dieťatku inak a jedinečne. Niektoré deti postupne v priebehu mesiacov znižujú počty dojčení, iné deti sa chvíľu nedojčia vôbec, potom sa zase k dojčeniu vrátia a niektoré deti sa dojčia raz za dlhšiu dobu niekoľko mesiacov, napr. poznáme chlapčeka, ktorý sa dojčil niekoľko mesiacov každý piatok. Jedno je isté – dieťa, ktoré je pripravené sa odstaviť, nie je možné „prinútiť“ sa znova dojčiť. Ak je váš synček skutočne pripravený, je to preto, že jeho potreba dojčiť sa, je naplnená.

Na druhej strane, to, čo popisujete nemusí znamenať koniec dojčenia. Z našich skúseností, ak príde odstavenie „náhle“ a matku veľmi zaskočí a prekvapí, väčšinou sa dieťa znova začne dojčiť. S tvorbou mlieka nemusíte robiť vôbec nič. Dajte synčekovi šancu tráviť s vami čas v kontakte a uvidíte, čo sa stane. Je to na ňom.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri