SK / CZ / UA / RU

Lieky

Otázka

Dobrý deň poprosím o radu v užívaní liekov. V skratke : som po hysterektomii a adnexotomii a je nutné užívať estrogén. Mám momentálne predpísaný gel divigel1,0mg , lekár mi prikázal odstaviť od dojčenia mojho (3r7m) starého drobca no ako dlhodobo dojčené dieťa nebude akceptovať túto skutočnosť a pre neho je to stále veľmi dôležité i keď už dojčenie je len cca 2-3x denne . Poprosím preto o radu ohľadom tohto estrogénu. PS: vraj mu narastú prsníky....ďakujem

Dana | 23.10.2015, 16:38

Odpoveď

Milá Dana,

z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod odstavovať dieťa pri terapii, ktorú budete dostávať. Ide o substitučnú terapiu – budú sa vám umelo dodávať látky, ktoré by ste bežne v tele mali, ak by nedošlo k operácii, ktorú ste museli podstúpiť. Pritom ženy s takmer 4-ročnými deťmi bežne mávajú menštruáciu, aj ak v dojčení dieťaťa stále pokračujú. To znamená, že v tomto smere sa nebude vaša situácia nijako líšiť od situácie, ak ide o bežne dojčiacu ženu, v ktorej tele sa tvorí estrogén počas menštruačného cyklu. Nehovoriac o tom, že v tomto prípade platí ešte aj to, že hladiny tohto hormónu v materskom mlieku nie je možné nijakým zásadným spôsobom navýšiť tým, čo matka užíva, preto takúto terapiu môžu používať aj dojčiace matky, ktoré napr. podstupujú hormonálnu liečbu pre umelé oplodnenie, pri ktorej užívajú vysoké dávky estrogénu. Okrem toho, estrogén sa v materskom mlieku prirodzene vždy nachádza. Nie, vášmu dieťatku nebudú pri vašej liečbe rásť prsníky, nebojte sa.

Samozrejme, že vaše dieťa dojčenie veľmi potrebuje. Každé dieťa smeruje prirodzene k odstaveniu, aj váš syn sa jedného dňa odstaví, ale teraz na to ešte nie je pripravený. Dojčenie je pre neho naďalej veľmi dôležité. Dojčite podľa jeho potrieb tak ako doposiaľ.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri