Koliky

Lenka    15.05.2012, 16:26

Dobrý deň, mám doma 10dňového synčeka a už 2 dni srdcervúco plače a celý sa vykrúca a skŕča sa v bolestiach bruška. Celé 2 dni sa sám nevykakal, len sem-tam trošku za pomoci teplomeru alebo rektálnej trubičky (predtým kakal skoro do každej plienky). Je čiastočne kojený a dokrmovaný. Kúpila som Espumisan kvapky, ktoré už dostal do 6 papaní a nepomáhajú a tiež feniklový čajík, ktorý zatiaľ dostal 2x a tiež zatiaľ nepomáha. Ak aj spinká, tak veľmi nekľudne, každú chvíľku sa krčí v bolestiach. Prosím Vás o radu, ako mu pomôcť od bolestí. Kamarátky mi radia dlhé zoznamy potravín, ktoré musím vynechať z jedálnička, ale už som tu na Vašej stránke čítala nejaké články, že to nie je vhodné, takto všeobecne vynechávať určité druhy potravín.

Milá Lenka,

vo vašej situácii by bolo najlepšie, aby ste sa spojili s laktačnou poradkyňou, aby zhodnotila pitie bábätka, prípadne jeho pitie porovnajte s videami na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

A to z toho dôvodu, že správanie bábätka, ktoré popisujete môže mať ako jednu z príčin nedostatočné dojčenie, nedostatočný príjem mlieka a toto je potrebné posúdiť a vyhodnotiť ako prvé.
Okrem toho je potrebné zabezpečiť čo najlepšiu polohu, prisatie tak, aby bábätko dokázalo získať maximum mlieka. Návod nájdete vo videách a fotografiách na našej stránke:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
Taktiež by vám mohlo pomôcť, ak si bábätko vezmete k sebe do postele, prípadne ho noste v nosiči, pretože by bolo možné, že v kontakte sa vami sa toto správanie zlepší.
Taktiež by bolo dobré vylúčiť medicínsku príčinu správania, ktoré pozorujete. Ak sa vylúči, poradkyňa by vám mohla pomôcť aj a niektorými ďalšími faktormi, ktoré niekedy spôsobujú to, čo popisujete - a síce súvis uspávania, spánku a dojčenia a starostlivosť o bábätko, keď plače.

Správne píšete, že počas dojčenia môžu dojčiace ženy jesť všetko bez výnimky a nemá zmysel "preventívne" vylučovať akúkoľvek potravinu. Inými slovami, môžete jesť všetko. Jediný dôvod na vylúčenie nejakej potraviny by mohlo byť, ak by vám daná potravina nerobila dobre alebo ak by ste na to mali nejaký konkrétny dôvod. Paušálne vylúčenie potravín je nevhodné a nežiaduce. Strava je nepravdepodobnou príčinou plaču vášho bábätka.






 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok