CMV vírus v mlieku

Zuzana    25.11.2015, 21:20

Dobrý deň, s 2 mesačným synom sme skončili ako 6 týždnovy na gastre s riedkou zelenou stolicou a grckaním, je plne dojčeny, doktor ma podozrenie na alergiu na BKM alebo intoleranciu laktozy urobili testy a čakame na vysledky, mne urobili rozbor materskeho mlieka a zistili v nom CMV vírus a doktor vylúčil kojenie že možno tento vírus synovi spôsobuje tieto problemy, Syn má aj problemy s kožou ktora sa mu neustále zapaluje, a máme aj atopicky ekzém. Doktor na gastre naordinoval mlieko Neocate, ktore absolutne syn odmieta a vyvracia ho. Chcem sa opýtať ake nasledky by malo dojčenie s CMV vírusom v MM. Dakujem za odpoved.

Milá Zuzana,

to, že vo vašom mlieku našli prítomnosť CMV, nie je žiadny dôvod pre prerušenie dojčenia. Vráťte sa čo najskôr k dojčeniu, toto odporúčanie sa nezakladá na žiadnych vedeckých dôkazoch. CMV nepredstavuje pre donosené bábätko žiaden problém, nehovoriac o tom, že prítomnosť CMV v materskom mlieku môže byť úplne bežná, matka mohla mať CMV infekciu pred mnohými mesiacmi a väčšina detí CMV dostane.

Cytomegalovírus nespôsobuje riedku, zelenú stolicu bábätka, ani alergiu na BKM, laktózovú intoleranciu, ani atopický exém. A súčasne riešením týchto situácii nie je umelé mlieko - Neocate. Vzhľadom na chuť Neocate, nie je zvláštne, že ho dieťatko odmieta.

Má zmysel sa vrátiť čo najskôr k dojčeniu a má zmysel to urobiť čo najskôr a je možné sa o to pokúsiť, aj napriek tomu, že ste teraz dojčiť prestali a aj ak ste použili fľašu s umelým mliekom. S dobrou pomocou od poradkyne pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

je vysoko pravdepodobné, že sa vám k dojčeniu podarí vrátiť.  Kým sa s poradkyňou stretnete, začnite tráviť veľa času v kontakte koža na kožu s bábätkom a ak by sa bábätko odmietalo prisať, udržať čo najlepšiu tvorbu mlieka odsávaním alebo odstrekovaním mlieka.

Okrem toho vo vašej situácii vám odporúčame:

a) urobiť spolu s poradkyňou všetky potrebné kroky pre zlepšenie dojčenia, pretože množstvo z toho, čo popisujete, môže byť spôsobené problémami s dojčením a náprava dojčenia v takom prípade urobí veľmi veľa. Ak vaše bábätko začne získavať dostatočné množstvá materského mlieka, zmení sa aj jeho vylučovanie. Samotná riedka zelené stolica a grckanie nie sú dôvodom pre akékoľvek opatrenia za predpokladu, že dieťa priberá a prospieva. Ak dieťa nepriberalo dostatočne, prípadne bolo uplakané, nespokojné, na prsníku sa hnevalo, zlepšenie dojčenia vysoko pravdepodobne zmení aj výzor stolice. Grckanie nie je potrebné riešiť, ak lekári vylúčili pylorostenózu a bábätko priberá.

b) pre zdravé črevá a imunitu bábätka (terajšiu i budúcu) je materské mlieko nesmierne podstatné, pomáha v oboch bodoch omnoho viac ako čokoľvek iné. Správna funkcia imunitného systému je zároveň veľmi dôležitá pre to, aby sa zlepšila situácia s atopickým exémom synčeka a nezhoršovala sa ďalej. Mimochodom atopický ekzém, ako už samotný výraz "atopický" naznačuje, je ekzém, ktorého pôvod nie je známy – jeho príčinou nie je to, že v materskom mlieku našli CMV, ani to, že dojčíte. Môže mať zmysel pátrať po tom, či synček nereaguje atopickým exémom na niečo, čo zjete vy, ale toto je veľmi náročné. Ak by ste prišli na to, že niektoré potraviny synčekovi vadia, môžete ich vylúčiť, ale to neznamená, že sa ekzém nemôže objaviť - ekzém má tendenciu sa zlepšovať a zhoršovať a niekedy je ťažké vypozorovať, čo ktorú epizódu spôsobilo. Každopádne, v tejto situácii dieťaťu nijako nepomôže, ak prerušíte dojčenie a začnete dieťaťu podávať umelé mlieko.

c) ak by príčinou problémov bola skutočne ABKM, tak by vylúčenie kravského mlieka z vášho jedálnička bolo malo pomôcť. Ak by bolo podozrenie na ABKM, pokúste sa na týždeň úplne prestať konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho. Ak sa situácia nezlepší , poukazuje na to, že problém je niekde inde

d) materské mlieko obsahuje laktózu a to je dobre. Laktóza je okrem iného veľmi dôležitá pre správny vývoj mozgu. Bábätká v tomto veku nemávajú laktózovú intoleranciu – teda neschopnosť tráviť laktózu, mliečny cukor (ktorý sa nachádza v materskom mlieku, aj v kravskom mlieku, aj v umelom mlieku Neocate). Ľudia nemávajú laktózovú intoleranciu v tomto veku, ak by malo dieťa v tomto veku laktózovú intoleranciu, bolo by to mimoriadne neobvyklé, s touto možnosťou nemá vo vašej situácii dôvod vôbec počítať, zvlášť, ak sa neurobili kroky pre zlepšenie dojčenia, ktoré môžu pomôcť situáciu so zelenou stolicou zmeniť.

Vráťte sa preto čo najskôr k dojčeniu a prestaňte dieťatku podávať umelé mlieko. Nezostávajte v tejto situácii sama, riešte zlepšenie dojčenia spolu s poradkyňou. V tejto situácii je dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť situácie, v ktorej bábätko pri dojčení nezískava dostatok mlieka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Zatiaľ si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko teraz potrebovalo dokrmovanie, aby sa zabezpečil dostatočný príjem mlieka, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) V tejto situácii je kľúčové výrazné zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Spoločne s poradkyňou sa poraďte o možnostiach, aké máte a pri užívaní konkrétnych prostriedkov pre zvýšenie tvorby mlieka buďte stále v kontakte s poradkyňou, až kým ich nevysadíte.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > CMV vírus v mlieku