Dilema
Otázka
Dobrý deň, mám 3mesačného synčeka, ktorého úspešne dojčím. O mesiac sa budem vydávať a o syna sa nám bude počas tohto jedného dňa starať moja kamarátka u nás doma. Mám obavy ako to zvládneme, neviem či mám prísť na každé dojčenie domov(ci to nebude príliž stresujúce pre mňa i bábo, že ho rýchlo nakŕmim a poutekám naspäť na hostinu) alebo si mám odtriekať mlieko (vôbec neviem ako, koľko a kedy) a kamarátka ho bude kŕmiť napr. lyžičkou alebo cez fľašu. Doteraz dojčím každé dve hodiny,niekdy aj v kratších časových intervaloch. Ďakujem za radu.
Odpoveď
Milá Soňa,
je pochopiteľné, že máte chuť stráviť tento čas sami s manželom. Skúste to však celé premyslieť do konca. Vaše bábätko je ešte maličké a veľmi potrebuje nielen materské mlieko a dojčenie, ale aj vašu prítomnosť, ktorá je preňho mimoriadne dôležitá bez ohľadu na to, s akou láskou by sa oňho niekto druhý staral. Zoberte svoje bábätko na svadbu so sebou. Nech sa oň kamarátka stará vo vašej blízkosti tak, aby ste nemuseli odbiehať a mohli ho nadojčiť kedykoľvek - bude to praktickejšie.
Navyše - niet pochýb, že počas svadby budete na svoje maličké bábätko neustále myslieť, budete si potrebovať odstriekavať mlieko, aby sa udržala tvorba mlieka, a tiež aby ste prsníky nemali príliš naliate alebo budete naozaj musieť často odbiehať. To však nie je všetko – dojčenie je omnoho viac než len príjem mlieka. Ako vaša kamarátka bábätko utíši, uspí, ako to bude robiť počas noci – v situáciách, ktoré ste doteraz riešili dojčením? Je možné, že bábätku podá mlieko, ale mlieko je len malá časť toho, prečo sa bábätko dojčí.
Keď bábätko bude s vami, v konečnom dôsledku si odpočiniete viac, ako keď sa budete trápiť tým, ako sa bez vás má. Ľudia okolo vás sa budú tešiť z krásneho bábätka, bude ozdobou svadby, budú sa s ním fotiť, ponosia ho - možno to dokonca bude lepšie ako v bežný deň. Jeho potrebu dojčiť sa nijako inak nevyriešite. Nie je dôvod, pre ktorý by ste ho na svadbe nemohli nadojčiť kedykoľvek - myslite na dojčenie, keď si budete chystať oblečenie: nachystajte si niečo, v čom sa bude dať dojčiť kedykoľvek, prípadne si so sebou zoberte šatku či nosič.
Zároveň dojčením budete príkladom pre ostatných, aby videli, že s dojčením sa dajú takéto udalosti absolvovať, že deti patria do spoločnosti. Pokojne sa zdržte na svadbe akokoľvek dlho, takéto malé bábätká majú väčšinou ešte schopnosť spať kdekoľvek, obzvlášť, ak sú napríklad v nejakom nosiči/šatke.
Celé je to o zmene uhla pohľadu na vec. Je možné si užiť aj svadbu s bábätkom, hoci samozrejme iným spôsobom. Ale môže to byť tiež krásne.
Samozrejme, bábätku je možné podať vopred odstriekané mlieko, prečítajte si k tejto téme tento článok: http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/mrazenie-a-uskladnovanie-materskeho-mlieka.pdf
Nikto vám presne nepovie, čo sa stane, keď odídete, a necháte bábätko kamarátke.
Tieto otázky umiestňujeme aj na náš Facebook, prečítajte si napr. diskusiu k podobnej téme z minulosti a diskusiu k vašej otázke:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=997644416975054&id=123305271075644&comment_id=997833826956113&ref=notif¬if_t=share_comment
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu