SK / CZ / UA / RU

Prenos alergie matky na dieťa dojčením

Otázka

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o nejaku informaciu ohladne dojcenia a alergie matky, pretože na internete len tápam v tme. Možno ste sa už stretli s niečim podobným alebo sa viete niekoho opýtať. Môj problém spočíva v silnej alergii 2x do roka po 3 mesiace na koži ruk, očí a tváre. Na rukách je to ekzém na tvári mi nevedia presne špecifikovať. Trápim sa s tým od kedy som bola tehotná nakoľko som nemohla brať vakcíny. Vyhľadávala som aj alternatívnu medicínu nakoľko syna dojčím. Toto posledné obdobie od konca oktobra je najhorsie a poradil mi lekár imunoalergolog a další lekár, ktorý sa venuje alternatíve, že by bolo lepšie ukončiť dojčenie, pretože moju alergiu na rôzne potravinové a peľové zložky môžem preniesť dojčením na dieťa. Nie som s tým, až tak veľmi stotožnená. Aj napriek tomu, že synček bude mať 13 mesiacov nerada by som bola, aby som pristúpila k takémuto radikalnému riešeniu. Ak máte nejaké poznatky ohľadne alergie matky a dojčenia bola by som Vám veľmi povďačná, ak by ste mi dali vedieť. Ďakujem za Váš čas a ochotu mi pomôcť. S pozdravom Lenka Dudorová

Lenka Dudorová | 06.01.2016, 14:14

Odpoveď

Milá Lenka,

máte právo na liečbu a existujú reálne možnosti liečby počas dojčenia. Môžete dostávať vakcíny, ktoré vám pomáhali, užívať potrebné lieky, držať diétu, ak to potrebujete, či robiť akékoľvek iné opatrenia, ktoré môžu zlepšiť váš zdravotný stav. 

Taktiež môžete podstúpiť potrebné testy na to, aby vám mohlo byť diagnostikované, čo presne máte na tvári. 

A okrem toho – práve v tejto situácii, keď vy máte alergiu, je pre vášho syna mimoriadne dôležité, aby ste ho dojčili a aby ste v dojčení pokračovali ideálne až do prirodzeného odstavenia. Predčasné odstavenie v tomto veku nielen vášmu synovi nemá ako pomôcť, ale naopak v tejto situácii mu vezmete ten najvýznamnejší faktor prevencie voči alergie, nehovoriac o rozličných ďalších dôležitých faktoroch, ktoré dojčenie pre vaše dieťa znamená - z hľadiska jeho fyzického aj duševného zdravia. 

Dojčením nemáte ako preniesť alergiu na svoje dieťa. Toto nie je možné. Do materského mlieka neprechádza nič z látok, ktoré majú súvislosť s vašou alergiou. Dojčenie nespôsobuje alergiu dieťaťa. Dojčenie môže jedine znížiť pravdepodobnosť, že vášmu synovi sa rozvinie alergia. A táto pravdepodobnosť sa znižuje tým viac, čím dlhšie ho budete dojčiť. Pre odporúčanie odstaviť, ktoré ste dostali, neexistuje jediné vedecké vysvetlenie. Pokračujte v dojčení a podstúpte potrebnú liečbu. 

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri