SK / CZ / UA / RU

Môžem už prikrmovať?

Otázka

Dobrý deň! Môj synček má 4 mesiace aj 1 týždeň. Je plne dojčený, papá aj napriek "tabuľkám" každé 2 hodiny, v noci niekedy aj častejšie. Neprekáža mi to, lebo viem, že je to v poriadku. Mám pocit, že sa napapá dostatočne, pekne saje a sám si určí, kedy má dosť. Rastie i priberá ukážkovo. Tesne pred ukončením 4.mesiaca si nás začal všímať pri stole, fascinovane sledoval každú lyžičku, ktorá smerovala do úst a naprázdno prežúval. Mali sme pocit, že vôňa jedla ho dráždi, pretože sa vždy dožadoval papať. Načahuje sa za jedlom, za tanierom. Priložila som mu k ústam kúsok jablka, ktoré som jedla - hneď sa naň "vrhol" a keď som mu ho zobrala, rozplakal sa. Čítala som, že možno plne dojčeným deťom zaviesť príkrmy i skôr, než v 6.mesiaci, ak o to prejavia záujem, ale nerada by som sa unáhlila (predsa len, teraz ukončil 4.mesiac), preto vás prosím o informáciu, či by som už mohla začať s príkrmom a ak áno, čo by bolo najvhodnejšie? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. S pozdravom a prianím pekného dňa Ľubica.

Ľubica | 04.01.2016, 20:50

Odpoveď

Milá Ľubica,

ak váš synček prejavuje záujem o vaše jedlo, pokojne ho nechajte vziať si niečo z vášho taniera. Jedzte tak, aby sedel s vami v náručí pri jedle. Príklad s jablkom, ktorý ste uviedli, je veľmi dobrý. Pokračujte ďalej takýmto spôsobom. Nič sa nestane, s jedlom sa pohrá, nezje žiadne významné množstvo jedla a bude sa s ním zoznamovať. Nemusíte mu odopierať ochutnanie jedla, ktoré vy zjete len z hľadiska jeho veku. Tu nejde o to, že by takýmto spôsobom malo jesť významné množsto jedla.

Je zvláštne, že nevidíme žiadny problém v tom, aby sa bábätko hralo s hračkami s plastu, či s rôznych farieb, ktoré môže oblizovať, ale dať mu oblizovať uvarený kus mrkvy alebo jabĺčko, či zemiak z polievky, považujeme za problém. Zavádzanie príkrmov je mnoho prvých mesiacov práve o skúmaní, hraní sa s jedlom, a nie o tom, že by dieťa reálne zjedlo veľké množstvo jedla. Využite túto fázu záujmu dieťaťa.

Prečítajte si k problematike zavádzania príkrmov viac v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Mimochodom dojčenie neprebieha podľa „tabuliek“. Práve predstava, že by dojčenie malo mať určitý režim, je jeden z dôvodov, pre ktorý deti z generácií, ktoré sa snažili dojčiť podľa „tabuliek“, neboli dojčené viac ako pár týždňov. Dojčenie a pravidlá nejdú dohromady. Dojčenie má prebiehať podľa potrieb bábätka, pretože dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko, pokrýva množstvo potrieb, ktoré bábätko má – pomáha mu zaspať, udržať sa v spánku, upokojiť sa, reguluje telesnú teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie bolesti a hladiny stresových hormónov. Toto sú funkcie, ktoré nie je možné nastaviť na „trojhodinové intervaly“, či inú schému. Dojčite tak, ako vaše bábätko potrebuje aj naďalej.

Pokračujte ďalej v tom, čo robíte.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri